Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ενώ Μαξίμου, υπουργείο Εξωτερικών και υπουργείο Άμυνας έχουν επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αποφευχθούν «νέα Ίμια» στο Καστελόριζο, μετά την τουρκική Navtex.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Στην περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για γεωτρήσεις από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου, ήδη πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο είχαν… παρασύρει πριν από λίγο καιρό τα κύματα, αλλά το κυριότερο είναι πως το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο τελευταίος βρισκόταν στην Κύπρο, από όπου επέστρεψε εσπευσμένα μετά τις εξελίξεις, οι οποίες κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρές.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε εν τω μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ. Η επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη, καθώς είχε αναβληθεί η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ και σε αυτή ο κ.Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τουρκικές ενέργειες.
Λίγη ώρα αργότερα και ενώ ο κ.Μητσοτάκης έστελνε νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από τον Ωρωπό, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι… συνηθισμένη στις εξάρσεις και βασίζεται στις δυνάμεις και τους συμμάχους της, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία μεν καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει με τη Navtex, αλλά αναφερόταν σε «αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το ζήτημα εξάλλου είναι ότι σε αντίθεση με το 1996 που οι ΗΠΑ με τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον είχαν παρέμβει για να αποτρέψουν να εξελιχθεί σε σύρραξη το θερμό επεισόδιο στα Ίμια (αφήνοντας όμως… «γκριζαρισμένο»κατά τους Τούρκους το Αιγαίο), πλανητάρχης τώρα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν πάει πολύς καιρός που ανέλαβε την πρωτοβουλία να εκθέσει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ στις ορέξεις του Ερντογάν.
Για αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι την ώρα που η Τουρκία προχωρούσε ένα βήμα προς την υλοποίηση των απειλών της για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην Αθήνα βρισκόταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος συναντήθηκε αρχικά με τον κ.Δένδια και εν συνεχεία με τον κ.Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός κατά το διάλογο που είχε με τον κ. Μάας ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, διαμήνυσε ότι πλέον είναι μονόδρομος οι κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία. Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι η πολιτική τόσο της ΕΕ όσο και της Γερμανίας στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, θα κινηθεί πάνω στους άξονες της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, που είναι κυριαρχικά δικαιώματα και της Ευρώπης. Ο κ.Μάας διαμήνυσε προς την Τουρκία, ενόψει και της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, ότι είναι στο χέρι της να δώσει τέλος στην προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα για να μπορέσει να συνδιαλλαγεί με την Ευρώπη. Δήλωσε μάλιστα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα αναλάβει ενεργό ρόλο.
Ταυτόχρονα από το υπουργείο Εξωτερικών προχωρούσαν σε κάθε πιθανή διπλωματική κίνηση.
Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι ελληνικές αρχές έθεσαν το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα του.