Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχει τεθεί το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα αυτή την ώρα, μετά την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex στην ελληνική υφαλοκριπίδα. Η Navtex εκδόθηκε για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.
Η κίνηση δεν αιφνιδίασε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς όπως είχε αποκαλύψει από χθες κατ’ αποκλειστικότητα το newsbeast.gr, στο Αιγαίο βρίσκονταν ήδη 15 πλοία του Στόλου μας προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια των Τούρκων η οποία τελικά δεν άργησε να έρθει.
Σε αυτά τα πλοία προστέθηκαν από το μεσημέρι κι άλλα, που για λόγους ασφαλείας δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τον σχετικό αριθμό και τον τύπο τους.
Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχει σχηματιστεί ένα πρωτόγνωρο τείχος πλοίων από το βόρειο μέχρι το νότιο Αιγαίο προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι των σχεδίων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως αναφέραμε χθες μεταξύ των 15 πλοίων που έπλεαν στο Αρχιπέλαγος βρισκόταν μια φρεγάτα, τρεις κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι και περιπολικά σκάφη. Τώρα τα πολεμικά πλοία είναι αρκετά περισσότερα, ενώ τμήμα του στόλου μας έχει αποπλεύσει από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και έχει μεταβεί στον ναύσταθμο της Σούδας, προκειμένου να βρίσκεται κοντά στο σημείο που έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες η Τουρκία.
Παράλληλα σε αρκετές μονάδες της μεθορίου όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αποφασίστηκε η ανάκληση των αδειών, ενώ όσοι αξιωματικοί και οπλίτες βρίσκονταν σε άδεια, τους ζητήθηκε να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι επιστρέφει εσπευσμένα από την Κύπρο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων στη Μεσογείων, ενώ σχεδιάζονται οι τρόποι αποτροπής της διεξαγωγής ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Προς το παρόν πάντως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας αναμένοντας εντολές για να λύσει κάβους ή όχι.
Σε ετοιμότητα στο Μαξίμου για Καστελόριζο: Συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια μετά από τη νέα τουρκική πρόκληση
Συνάντηση στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η συνάντηση αλλά και το μπαράζ επικοινωνιών έγινε μετά από την έκδοση τουρκικής Navtex στην ελληνική υφαλοκρυπίδα.
Γράφει η Βίκυ ΣαμαράΟι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα».
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας και διαμήνυσε ότι πλέον είναι μονόδρομος οι κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία.
Ο κ. Μάας, ο οποιος προηγουμένως συναντήθηκε και με τον κ. Δένδια, δήλωσε από την πλευρά του ότι τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. περιμένουν να δώσει τέλος η Τουρκία σε αυτή την πολιτική των γεωτρήσεων και να μην προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις.
Με τη Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου. Ήδη στην περιοχή πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο.
Μητσοτάκης: Μονόδρομος η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ στην Τουρκία μετά από τις επιθετικές ενέργειες
Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.
Κατά την έναρξη της συνάντησης έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:
Μητσοτάκης: Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συγκυρία που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητάμε για την μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.
Όμως δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την Ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.
Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.
Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο.
Heiko Maas (σύμφωνα με τη διερμηνεία που έγινε στη διάρκεια της συνάντησης): Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το γεγονός ότι μετά τις τελευταίες 4 ημέρες που διανύσατε, είστε σήμερα εδώ και αφιερώνετε χρόνο να μιλήσετε μαζί μου. Είναι μεγάλη μου τιμή.
Επίσης, θα ήθελα να σας συγχαρώ εγκάρδια κύριε Πρωθυπουργέ διότι είστε, προφανώς τμήμα, είστε κομμάτι αυτής της μεγάλης ιστορικής επιτυχίας.
Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω την ικανότητα που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια πρωτοφανή κρίση. Αντέδρασε, αντιμετώπισε αυτή την κρίση, δείχνοντας πυγμή, δείχνοντας αλληλεγγύη και έχοντας ένα μέλημα: Να μην αφήσει κανέναν, καμία χώρα, πίσω.
Αυτή είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική, πολύ σημαντική απόφαση και -όπως είπε η Καγκελάριος- η Ελλάδα συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό και με πολύ εποικοδομητικό ρόλο τον οποίο ανέλαβε σε αυτή την επιτυχία.
Επίσης, σε συζητήσεις, συνομιλίες που είχα και που αναφερθήκαμε στην Τουρκία διαπιστώσαμε, διαπίστωσα και εγώ, και επιβεβαιώνω τα όσα είπατε και εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο.
Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία -όπως είπατε ακριβώς και εσείς- ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο.
Επίσης, επιτρέψτε μου, να σας πω με κάθε σαφήνεια -να επιβεβαιώσω δηλαδή- ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε, ότι η Καγκελάριος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ίδιο σθεναρά και με ανάληψη δράσης θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Αυτό που επιθυμούμε -και είναι μέλημά μας- είναι να μην επαναληφθούν λάθη τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν, να αφεθούν δηλαδή χώρες -όπως η Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα- μόνη της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αργότερα συνέβη ακριβώς το ίδιο και με την Ιταλία.
Αυτό που επιθυμούμε, λοιπόν, είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Θα ταχθούμε υπέρ του να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, να υπάρχει από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις έναντι των άλλων κρατών και ότι με τη συμβολή τους θα πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε μια λύση. Και θέλω να είστε σίγουρος ότι έχετε την αμέριστη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.
Νέες υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο – Σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια.
Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.
Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε 3ο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ..
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
*Η εξωτερική φωτογραφία είναι αρχείου