«Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ την τελευταία 20ετία για συντήρηση οθωμανικών μνημείων» στην επικράτειά της, όπως τόνισε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στις προκλητικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με την Αγία Σοφία.
«H στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας είναι σαφής και ξεκάθαρη και έχει αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι σε αντίθεση με την στάση της γείτονας, η Ελλάδα έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ την τελευταία 20ετία για την προστασία μνημείων της οθωμανικής περιόδου στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι «όπως έχω δηλώσει η κίνηση αυτή του Ερντογάν είναι μία πρόκληση για όλους, διότι ένα μνημείο παγκόσμιας αξίας με πολύ σοβαρούς, με τεράστιους συμβολισμούς, μετατρέπεται σε ένα ισλαμικό τέμενος για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές πολιτικές του προέδρου της Τουρκίας και με αυτόν τον τρόπο να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο».
Η υπουργός, θέλοντας να καταδείξει τη διαφορά του τι σημαίνει σεβασμός στον Πολιτισμό και την Ιστορία, ανέφερε πως το «υπουργείο Πολιτισμού από το 2000 μέχρι σήμερα, αυτή την εικοσαετία, έχει επενδύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ στην αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων της οθωμανικής περιόδου, από τζαμιά, τεκέδες, τεμένη, μαυσωλεία, όλη την γκάμα των μνημείων της περιόδου αυτής, ακριβώς διότι σέβεται με τον ίδιο τρόπο τα μνημεία που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια».
Η κ. Μενδώνη προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, που μίλησε για μια «προκλητική και απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει ένα οικουμενικής αξίας και σημασίας δημιούργημα, του παγκόσμιου πολιτισμού σε τζαμί».
Σημείωσε, δε, πως «πέρα την ιστορική και συναισθηματική αξία για μας τους Έλληνες, αλλά και για το σύνολο των χριστιανών σε όλο τον κόσμο, είναι ένα μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένο από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».