Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, έκανε λόγο για τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Σύμφωνα με το sigmalive.com ο Καλίν μίλησε στο πρακτορείο Anadolu και ερωτηθείς για την Ελλάδα αρχικά είπε για την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν: «μετά από πολύ καιρό για πρώτη φορά έγινε μια τέτοια επαφή.
Ήταν μια πολύ καλή επικοινωνία. Συζητήθηκαν διμερή θέματα, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και άλλα ζητήματα, και ζητήματα της ΕΕ. Παραδοσιακά γνωρίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».
Ο Καλίν, στο πλαίσιο των δηλώσεών του για την Ελλάδα, έκανε λόγο για τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη: «έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα. Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν μιλώντας μεταξύ μας να διανύουμε απόσταση».
«Διαμοιρασμός για το φυσικό αέριο στην Κύπρο – Δεν θα πετύχετε χωρίς την Τουρκία»
Ο Καλίν αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο, λέγοντας: «Η δική μας έκκληση είναι τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο, είναι στο πλαίσιο του δίκαιου διαμοιρασμού, όλοι να αποκτήσουν τους φυσικούς πόρους ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, να τους διαμοιραστούν και να επωφεληθούν όλοι από τον πλούτο αυτό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά αγνοώντας την Τουρκία αυτό δεν μπορείτε να το πετύχετε».
Συμπλήρωσε ότι «αντί να επικεντρώνεστε σε ακριβά προγράμματα που τελικά θα αποτύχουν, είναι προς το συμφέρον όλων να μιλήσουν αυτά τα θέματα με την Τουρκία και να κινηθούν με σχέδια στα οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία».
«Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων»
Για το ζήτημα της Λιβύης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν υπόγραψαν παρόμοια συμφωνία στη Μεσόγειο με τους γείτονές τους, προσθέτοντας ότι με αυτό δεν δημιουργήθηκε ένα διεθνές κεκτημένο, «οπότε ας πούμε στο πλαίσιο των κανόνων του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει ένα καθορισμένο πλαίσιο κανόνων».
Πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα συνιστά στα μέρη να επιλύσουν μεταξύ τους ζητήματα του διεθνούς θαλάσσιου δικαίου, των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ, αυτή είναι η πρακτική.
«Υπό αυτή την έννοια, εμείς πάντα ζητούσαμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και άλλες γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση. Πρώτη φορά έγινε συμφωνία με τη Λιβύη. Δεν είναι μια συμφωνία που αφορά άμεσα τρίτα μέρη και δεν παραβιάζει τα δικαιώματά τους».
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει κάποιες αντιρρήσεις λέγοντας αυτή η γραμμή περνά από τη δική μας υφαλοκρηπίδα’ αλλά οι ισχυρισμοί της Ελλάδας είναι αμφισβητούμενοι, ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτό το θέμα από άποψης διεθνούς δικαίου δεν υπάρχουν ακριβείς κανόνες.
«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας»
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας στάθηκε και στη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας: «Για παράδειγμα πρόσφατα η Ελλάδα και η Ιταλία συνήψαν μεταξύ τους μια συμφωνία υφαλοκρηπίδας και το καλωσορίσαμε αυτό με ικανοποίηση.
Δεν είναι θέμα που μας αφορά άμεσα, αλλά οι δύο χώρες συναντήθηκαν και καθόρισαν τα δικά τους όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Το ίδιο κάναμε κι εμείς με τη Λιβύη.
Εμείς ευχόμαστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια τέτοια λίμνη ειρήνης. Και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι θα αποτύχουν οι προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από τον EastMed».