Σε εξέλιξη βρίσκεται ανοιχτή διαδικασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στον πτωχευτικό κώδικα, λαμβάνοντας υπόψη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΕΕ, και πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με την «ανακοπή από τις τράπεζες “Alpha Bank” και “Πειραιώς” της διανομής του εκπλειστηριάσματος του κτιρίου της Χ.Κ. Τεγόπουλος στους εργαζόμενους και το Ελληνικό Δημόσιο».
«Η οικονομική κρίση κανέναν δεν άφησε ανεπηρέαστο. Είδαμε ιστορικές εφημερίδες να κλείνουν, ανάμεσα τους και η Ελευθεροτυπία. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με αυτό, δεν ευνοεί τον πλουραλισμό της ενημέρωσης, πόσο μάλλον όταν το κενό που αφήνουν συμπληρώνεται από ευκαιριακά φύλλα με ιδιοτελείς και υστερόβουλες προθέσεις. Δυστυχώς, όμως, οι εφημερίδες είναι επιχειρήσεις και ισχύει ό,τι ισχύει και για όλες τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Τσιάρας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Η περίπτωση της Ελευθεροτυπίας, όπως και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, είναι ζητήματα που καθιστούν περισσότερο από ποτέ αναγκαία την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα. Ο διάλογος των συναρμόδιων υπουργείων για τη διαμόρφωση νέου πτωχευτικού κώδικα έχει ανοίξει εδώ και καιρό, έχω κοινοποιήσει τις αποφάσεις και αποτελεί πρόκριμα για περαιτέρω βελτιώσεις. Το θέμα θα λυνόταν πριν έναν μήνα αλλά λόγω κορονοϊού αναβλήθηκε, όμως πολύ σύντομα, ίσως τον επόμενο μήνα θα μπορέσουμε να συμπληρώσουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας και το νέο πλαίσιο να περιλαμβάνει τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών, ώστε ο δανειολήπτης να δύναται να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και να έχει μία δεύτερη ευκαιρία για να σώσει την περιουσία του», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης επέκρινε την ανακοπή, στην οποία προχώρησαν οι δύο τράπεζες, ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε «από τον κατάπτυστο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε τη σειρά για το ποιος δικαιούται κατά προτεραιότητα να λάβει χρήματα όταν πτωχεύει μία εταιρεία και από εκεί που ήταν οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο έβαλε τις τράπεζες».
«Πρέπει να αλλάξει ο πτωχευτικός κώδικας να σταματήσουν οι παράλογες διεκδικήσεις των τραπεζών και να γίνει σαφές ότι πρώτα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και μετά το Δημόσιο και οι τράπεζες», τόνισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.
«Κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος ή ικανοποιημένος όταν άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, μένουν απλήρωτοι και διεκδικούν τα χρήματά τους μέσα από τη διαδικασία πτώχευσης. Η άσκηση ένδικων μέσων από τις τράπεζες είναι θεμιτή, το ηθικό είναι άλλο ζήτημα», επισήμανε ο κ. Τσιάρας.
Όπως υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το νέο πλαίσιο θα προβλέπει ρυθμίσεις για απαλλαγή από χρέη, αφερεγγυότητα προσώπων, ρυθμίσεις οφειλών για προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικό συμβιβασμό και συνολικά διευθέτηση οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.