Ενέργεια, κοινές ανησυχίες όσον αφορά στην Τουρκία και τώρα νέο πεδίο συνεργασίας λαμπρόν σε τουρισμό, αγροτική τεχνολογία και κυβερνοασφάλεια: Το σημερινό ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ έρχεται σε μία περίοδο νέας αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει σε ξένους τουρίστες μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης εξάλλου δεν περιορίζουν τη σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ισραήλ μόνο στη συνεργασία απέναντι στην Άγκυρα, αλλά κάνουν λόγο για ισχυρή επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, οι οποίες επεκτείνονται.
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ειδικότερα ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται, καθώς οι δύο χώρες -όπως τόνιζαν- έχουν συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την ανησυχία για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και το ενδιαφέρον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
«Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών είναι ήδη δομημένη σε μια σειρά από τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική , η άμυνα και η οικονομία, ενώ ανοίγεται πεδίο νέων συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, της αγροτοδιατροφής και της κυβερνο-ασφάλειας» προσέθεταν, προαναγγέλλοντας ότι η νέα συνεργασία των δύο χωρών στους τρεις τελευταίου τομείς θα γίνει συγκεκριμένη και θα λάβει πρακτική μορφή κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά την πανδημία. Αλλά και για τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, η ελληνική αποστολή είναι η πρώτη ξένη κυβερνητική αποστολή που υποδέχεται, μετά την ορκωμοσία της πριν από ένα μήνα.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει καλή χημεία με τον κ. Νετανιάχου. Είχαν στενή επαφή κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Και προφανώς στο Ισραήλ δεν ξεχνούν ότι ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είχε ως πρωθυπουργός αναγνωρίσει de jure το ισραηλινό κράτος στις 21 Μαϊου του 1990.
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 του περασμένου Μαΐου Κυριάκος Μητσοτάκης– Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν τηλεδιάσκεψη με αιχμή τον τουρισμό στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού.
Κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν δρομολόγηση νέων συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς, του τουρισμού, της αγροτεχνολογίας, της ενέργειας, τόσο σε ό,τι αφορά στον East Med, όσο και σε νέα πεδία, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αμυντικής βιομηχανίας, της έρευνας και ων νέων τεχνολογιών και της κυβερνοασφάλειας.
Για αυτό και μαζί με τον κ.Μητσοτάκη στο Ισραήλ θα βρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, καθώς και οι υφυπουργοί για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φρακογιάννης και Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.
Τα ανοίγματα της ΝΔ στο Ισραήλ από το 2018
Η ΝΔ είχε πάντως φροντίσει να καλλιεργήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ ήδη από το 2018 ως αξιωματική αντιπολίτευση. Το Ισραήλ είχαν επισκεφθεί ο τότε τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας, ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αλλά και ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης, ακόμη και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που μαζί με τον Μάκη Βορίδη προσπάθησαν να λάβουν «άφεση αμαρτιών» για το αντισημιτικό παρελθόν τους. Ενώ ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο του 2018.
Και αυτό καθώς με αιχμή την αναζήτηση στρατιωτικών συμμαχιών ενάντια στην Τουρκία, στη ΝΔ έβλεπαν ως αναγκαιότητα την εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ και τη δημιουργία ενός άξονα δυνάμεων σε αυτή την κατεύθυνση με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ενδεχομένως η Σαουδική Αραβία και κάποιες χώρες των Βαλκανίων.
Από την πλευρά του το Ισραήλ ανησυχεί για την εξελισσόμενη συμμαχία της Τουρκίας με το Πακιστάν, τη Μαλαισία και το Κατάρ, η οποία φιλοδοξεί να μετατοπίσει το κέντρο ισχύος του μουσουλμανισμού από τον αραβικό κόσμο, με απρόβλεπτες συνέπειες στις ισορροπίες στην περιοχή.
Σημασία έχει λοιπόν και το γεγονός ότι στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020 ο κ.Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός πλέον επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μια σημαντική ενεργειακή διάσταση έδωσε στη συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, που υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου προς μεγάλη ικανοποίηση και των ΗΠΑ.
Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ έχει ως εξής:
Τρίτη 16.06.2020
- 10.30-12.00: Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Παράλληλες συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους ισραηλινούς ομολόγους τους
- 12.15-12.45: Δηλώσεις στα ΜΜΕ
- 13.00-15.00: Γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών
- 15.15: Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον με αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό ‘Αμυνας του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκάντζ
- 16.30-17.15: Συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές
- 17.20-18.15: Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πατριαρχείο – Μετάβαση στον Ναό της Αναστάσεως
- 18.45-19.15: Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ
Τετάρτη 17.06.2020
- 8.30: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι
- 9.15: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν
- 10.10: Επίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος – Κατάθεση στεφάνου.