Φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απαντώντας στην «ώρα του πρωθυπουργού» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, ενώ υπερασπίστηκε το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο όπως είπε έχει πρότυπο τη σοσιαλδημοκρατία και δήλωσε ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
«Ερχόμαστε να βοηθήσουμε και ως προς την εξόφληση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Μπορώ λοιπόν σήμερα να ανακοινώσω ότι οι οφειλές Μαρτίου έως και το Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο και μάλιστα από το 2021» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και για ΕΝΦΙΑ. «Τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώσουν τις φετινές τους υποχρεώσεις σε 8 μηνιαίες αντί τριών διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρίες σε 8 δόσεις αντί έξι μηνιαίων και οι ιδιοκτήτες σε έξι αντί για πέντε. Ο στόχος πάντα είναι να διευκολυνθεί η ρευστότητα των φορολογουμένων», είπε.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ότι: «Επανερχόμαστε σε μία λογική επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων. Όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις φετινές τους υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου ύψους 2%. Στόχος είναι να πληρώσουνε λιγότερο φόρο, λλά και να ενισχυθούν τα ταμεία».
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του προγράμματος ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ με σχεδόν 200 εκ ευρώ επιπλέον, που έχει ήδη ανακοινωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς. Επισήμανε ότι μέχρι τέλη Ιουλίου θα καλύπτεται το 60% των εργοδοτικών εισφορών και δήλωσε πως εάν χρειαστεί, αυτή η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών θα επεκταθεί και για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
«Ακούσαμε την αγορά και μίλησα προσωπικά με πολλούς επιχειρηματίες και πείστηκα ότι πράγματι το αίτημά τους, να καλύψει το κράτος ένα μέρος των εργοδοτικών εισφορών, όταν αυτοί απασχολούν εργαζόμενους για το 50% του χρόνου τους, είναι ένα αίτημα δίκαιο και αποφασίσαμε να καλύψουμε ένα κομμάτι των εργοδοτικών εισφορών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Το πρόγραμμα μας έχει ρίζες στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία»
Σχολίασε μάλιστα ότι: «Αυτό το πρόγραμμα έχει τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» καθώς υπενθύμισε ότι τέτοιο πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία από σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με πολύ μεγάλη επιτυχία. «Έχει έρθει η ώρα να καταλάβετε και να καταλάβουν οι επικριτές μας ότι αυτή η κυβέρνηση, μία κεντροδεξιά, φιλελεύθερη κυβέρνηση, γνωρίζει πολύ καλά, πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει για να στηρίζει τον κοινωνικό του ρόλο και πότε πρέπει και μπορεί να επιτρέψει στην επιχειρηματικότητα να δράσει δημιουργικά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να αποδομήσει εξ… κεντροαριστερών την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο κατά τον πρωθυπουργό επιδοτεί την απασχόληση και είναι ρεαλιστικό δεδομένων των συνθηκών της εποχής. Απάντησε όμως και στην κριτική περί σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής αλλά και στο δίλημμα κρατισμός ή ελεύθερη αγορά.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται μία κυβέρνηση που υπάρχει μόνο στο φαντασιακό του κόσμο. Αυτή η δήθεν νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που παρουσιάζετε στις ομιλίες σας, πολύ απλά δεν υπάρχει. Γιατί αυτή η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε στήριξε τον κόσμο της εργασίας, έριξε χρήματα στην αγορά και απέδειξε ότι σε στιγμές κρίσης το κράτος ξέρει να είναι παρών και να αξιοποιεί όλα τα πυρομαχικά που έχει στη διάθεσή του», δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πορεία της οικονομίας ήταν θετική μέχρι την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και επικαλέστηκε ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής είχε μικρότερη ύφεση από τις προβλέψεις και σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δήλωσε όμως: «Θα επιμείνω στη γλώσσα της αλήθειας. Η ευημερία της χώρας προφανώς και πληγώθηκε από το πέρασμα του κορονοϊού. Εφέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση, αλλά βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης. Και ναι αυτό το καλοκαίρι, θα είναι ένα καλοκαίρι πολύ διαφορετικό, το οποίο θα απαιτήσει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας, ώστε το καλό όνομα της Ελλάδος να γίνει τίτλος, κάτω από τον οποίο θα γράψουμε το κεφάλαιο αναγέννηση της οικονομίας».