Μετά τις τουρκικές απειλές για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως Ρόδου και Κρήτης, η Άγκυρα παίζει νέα παιχνίδια και στον Έβρο, και από την πλευρά της η κυβέρνηση κλιμακώνει τις διπλωματικές κινήσεις.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Υπενθυμίζεται ότι τουρκικά ΜΜΕ χθες το βράδυ έκαναν λόγο για μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα όμως με κυβερνητικό αξιωματούχο, δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στον Έβρο, αλλά φυσικά η Αθήνα παρακολουθεί την κατάσταση.
Νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Είχαμε κι εμείς χτες το βράδυ την πληροφορία για κινητικότητα. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο». Ο κ.Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν και τόνισε: «Οι δυνάμεις που είναι στα σύνορα είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ενέργειες για την άμυνα των συνόρων μας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΪ ότι στην περιοχή παρατηρείται αρκετά μεγάλη ροή μεταναστών, ωστόσο η εικόνα προς το παρόν δεν είναι ανησυχητική.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Ιουνίου. Θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 8 Ιουνίου, αλλά και η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εξωτερικό μετά την πανδημία, στο Ισραήλ, στις 16 Ιουνίου. Το Ισραήλ είναι διπλωματικός και ενεργειακός σύμμαχος της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία στην περιοχή. Ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου και η συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Ιόνιο έχει προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, ως έμμεση απάντηση στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις εκτός από την Ιταλία και με την Αίγυπτο σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ. Εκκρεμεί, όμως, και το θέμα συμφωνίας με την Αλβανία για τους δικούς της, εσωτερικούς λόγους. «Η Ελλάδα κινείται με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Έχει επιλέξει να ασκήσει κάθε δικαίωμα που της αναλογεί από το Διεθνές Δίκαιο, στον χρόνο που η ίδια θα κρίνει ως τον πλέον ενδεδειγμένο» λένε κυβερνητικά στελέχη.
Βέβαιος για τη στήριξη της ΕΕ ο Μητσοτάκης
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε εξάλλου χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι και σε αυτήν την ένταση, -την οποία η Ελλάδα δεν την επιθυμεί και δεν τροφοδοτεί- είναι βέβαιο ότι θα έχουμε την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η στήριξη αυτή στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, περίτρανα, όταν -λίγες μέρες μετά την έξαρση που είχαμε στις αρχές Μαρτίου- ολόκληρη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκε στον Έβρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία, όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα επιτελεί, λοιπόν, αυτή την αποστολή -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- στο ακέραιο. Δεν προκαλούμε εμείς την ένταση. Και η αποκλιμάκωση είναι αναγκαία για τη βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, ακολουθεί έναν δρόμο κλιμάκωσης, με ενέργειες που εκφεύγουν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου. Ξεκαθάριζαν ότι σε κάθε περίπτωση, κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια συναντά την ελληνική ψύχραιμη και ταυτόχρονα αποφασιστική απάντηση και προσέθεταν: «Ως ευρωπαϊκή χώρα, παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές της καλής γειτονίας και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αξιοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας όπλα, προχωρούμε σε εμβάθυνση της συνεργασίας μας με ισχυρά κράτη της ευρύτερης περιοχής και αποκτούμε ευρεία διεθνή στήριξη. Παράλληλα, διατηρούμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει. Κινούμαστε σταθερά σε ένα τρίπτυχο. Ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν εξάλλου ότι η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων (TΡAO) για χορήγηση από την τουρκική Κυβέρνηση άδειας για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έρχεται πράγματι ως συνέχεια του μνημονίου, που υπέγραψε η Κυβέρνηση της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης. Είναι δηλαδή όπως τόνιζαν κατ΄ επέκταση παρακολούθημα ενός μνημονίου που δεν κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, που παραβιάζει κατάφωρα τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου -και ειδικότερα της Σύμβασης των Η,Ε, για το Δίκαιο της Θάλασσας- που καταγγέλθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, και καταδικάστηκε από την Ε.Ε., τις Η.Π.Α., τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι, κατ’ επέκταση ένα μνημόνιο ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο, που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν εξάλλου ότι μόλις προχθές ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της και υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης «έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα στην άγκυρα».
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, επαναλαμβάνοντας, την ήδη διακηρυγμένη της χώρας του, υπογράμμιζε ότι «το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή». Και αυτό συνιστά ευθεία αντίθεση στο μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης που δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά και εξαφανίζει από χάρτη ελληνικά ελληνικά νησιά.
Υπενθύμιζαν ακόμη την πρόσφατη κοινή διακήρυξη Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ελλάδας, στην οποία επαναλαμβάνεται η ακυρότητα των μνημονίων Άγκυρας-Τρίπολης που δεν μπορούν να έχουν καμία νομική συνέπεια.
Τουρκία και Λιβύη στο επίκεντρο της τριμερούς με Κύπρο και Ιορδανία
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, συζητήθηκαν αναλυτικά οι κινήσεις της Τουρκίας και η έξαρση της προκλητικής συμπεριφοράς της, που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή. Έγινε ενημέρωση για τις πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειές της Άγκυρας στον αέρα, στη θάλασσα και στα χερσαία σύνορά μας. Ιδίως, μάλιστα, για την προσπάθειά της γείτονος να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων μνημονίων που συνήψε με τη διοίκηση της Τρίπολη καθώς και με την πρόσφατη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤPAO) για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη και τονίστηκε η υποστήριξη της Ελλάδας στην επιχείρηση «IRINI» για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Εξετάστηκε η κατάσταση στη Συρία, ενόψει και της διάσκεψης δωρητών της 30ης Ιουνίου. Επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Ελλάδας στην εμβάθυνση και τη διεύρυνση των σχέσεων Ε.Ε.-Ιορδανίας και συμφωνήθηκε η επόμενη τριμερής συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.