«Η κρίση είναι κρίση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι νομίσματος», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Ευρώ ή Δραχμή» που οργάνωσε, σε κεντρικό βιβλιοπωλείο, η επιθεώρηση «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των εκδόσεων Παπαζήση.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση υποδηλώνει την κρίση των θεσμών της ΕΕ, και της αδυναμίας τους να διαχειριστούν την κρίση. Όπως εξήγησε, η πρωτόγνωρη αρχιτεκτονική δομή του ευρώ (χωρίς προϋπολογισμό) προκαλεί την αδυναμία ανακατανομής πόρων, ενώ και ο ρόλος της ΕΚΤ είναι περιορισμένος.
Εξάλλου, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «αδιανόητη» μια μονομερή απόφαση για έξοδο από το ευρώ, συμπληρώνοντας, ότι «η μόνη συζητήσιμη περίπτωση θα ήταν αυτή της συντεταγμένης εξόδου, η οποία θα είχε κάποια πλεονεκτήματα αλλά θα προκαλούσε ένα πολύ μεγάλο αρχικό σοκ». Επιπλέον, σημείωσε ότι υπάρχουν χώρες εκτός ευρώ που δεν απέφυγαν το μνημόνιο (πχ Ουγγαρία), όπως και χώρες εκτός ευρώ και εκτός ΕΕ, που έχουν αδυναμία να δανειστούν και κατέληξε ότι «οι κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας ήταν πολλές και πρέπει να διορθωθούν, αλλά το μνημόνιο και δεν θεράπευσε αυτές τις κακοδαιμονίες και οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας».
Σε ερώτημα σχετικά με το αν «η απειλή για έξοδο» αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί, ο κ. Σταθάκης απάντησε αρνητικά, καθώς, όπως είπε «δεν μπορεί να είναι όταν θεωρείς, ότι είναι καταστροφικό», συμπληρώνοντας πως «ήταν όπλο στην αρχή της κρίσης, αλλά, τότε, ήταν όπλο και των αντιπάλων σου».
Ο πρώην υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης επισήμανε, ότι ιστορικά οι αλλαγές νομίσματος σχετίζονταν πάντα ή με την αναξιοπιστία κάποιων νομισμάτων ή προκαλούνταν λόγω της πίεσης από τη σύνδεσή τους με κάποιο άλλο νόμισμα.
Όπως σημείωσε «είναι πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία που συζητάμε για την αλλαγή ενός σταθερού αξιόπιστου νομίσματος». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η συζήτηση αυτή σε κάποιον βαθμό γίνεται γιατί το ευρώ είναι ένα εργαλείο (και ένας μηχανισμός) ευρύτερο μιας νομισματικής ρύθμισης, και συνεπώς μια αλλαγή έχει να κάνει και με την έξοδο από έναν ευρύτερο πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό χώρο (Ευρωζώνη, ΕΕ).
Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε, ότι η ύφεση που βιώνει η Ελλάδα βασίζεται στη φύση των μνημονιακών πολιτικών,
διευκρινίζοντας, όμως, ότι «άλλο οι πολιτικές του μνημονίου και άλλο η πολιτική του ευρώ». Όπως τόνισε «θα ήταν τραγικό λάθος η απόρριψη των πολιτικών του μνημονίου να ταυτιστεί με απόρριψη του πλαισίου του ευρώ».
Ο επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού «Σχέδιο Β», Αλέκος Αλαβάνος τόνισε πως «είναι παράλογο η Ελλάδα να προσπαθεί να βγει από την ύφεση με ένα “σκληρό” νόμισμα, ίσως το “σκληρότερο” στον κόσμο» και ανέφερε ότι «δεν μας αρέσει ο όρος “δραχμή” γιατί δείχνει επιστροφή, και δεν θέλουμε επιστροφή». Επίσης, επισήμανε, ότι «ακόμα και αν ξεκινήσει να δουλεύει μια ανάπτυξη, αυτή θα είναι προς όφελος των εισαγωγών».
Επιπλέον, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε, ότι για το «Σχέδιο Β» το εθνικό νόμισμα δεν συνιστά «κλείσιμο στο καβούκι», καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή, που μπορεί, όμως, να παίξει τον ρόλο του καταλύτη». Επιπλέον, επισήμανε, ότι θα πρέπει να δώσουμε βάρος στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.