«Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα για τη χώρα. Ο πολιτικός ορίζοντας επισκιάζεται κάθε μέρα από προβλήματα διαφθοράς και συναλλαγής», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης με θέμα «Η διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι «τα κρούσματα διαφθοράς έχουν εκλάβει επιδημικές διαστάσεις», γιατί το πολιτικό σύστημα δεν φρόντισε εγκαίρως, ενώ διευκρίνισε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι μόνο ελληνικό.
Παράλληλα, ανέφερε ότι φαινόμενα διαφθοράς συναντά κανείς σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και της κοινωνικής ζωής της χώρας κι επικαλούμενος την ιατρική του ιδιότητα, είπε ότι «η διαφθορά έχει κάνει “μετάσταση” σε όλον τον κοινωνικό ιστό». Τόνισε πως δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε και ότι το πρόβλημα της διαφθοράς είναι πολύπλοκο. Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε εγκαίρως στη δημιουργία δομών που θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια σε όλη τη δημόσια ζωή.
Επίσης, δήλωσε πικραμένος για όσα έρχονται στο φως τις τελευταίες μέρες και σημείωσε πως η διαφθορά αποτελεί μεταξύ άλλων τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Παρατήρησε ότι η αναμόρφωση της αυτοδιοίκησης απαιτείται και υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής ανάγκης το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο να αναμορφωθεί, ενώ τόνισε με έμφαση ότι «τώρα που η χώρα δίνει τιτάνια μάχη να σταθεί στα πόδια της, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει ανοίξει μάχη με τη διαφθορά».
Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, υποστήριξε πως η συζήτηση για τη διαφάνεια γίνεται με βεβαρημένο πολιτικό σκηνικό «από τα τελευταία γεγονότα που έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει αγανάκτηση και έντονη ανησυχία για το μέλλον της χώρας». Ανέφερε επιπλέον πως η διαφθορά δεν εντοπίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά έχει και άλλες προεκτάσεις, χαρακτηρίζοντάς την ως τη βασική αιτία κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος, και τόνισε πως υπάρχει καθολικό αίτημα για διαφάνεια και πως αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία.
Αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέστησε σαφές ότι αποτελεί το βάθρο της δημοκρατίας, γιατί είναι πολλοί περισσότεροι οι αιρετοί κι έχουν καθημερινή επαφή με τους πολίτες, ενώ τόνισε πως χρειάζεται ενίσχυση των ελεγκτικών θεσμών. Επισήμανε, ακόμα, πως «χρειάζεται φιλότιμο και τσίπα» και είπε πως η εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, είναι «τσακίστε τα κυκλώματα της διαφθοράς».
Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μανώλης Αγγελάκας, κατέθεσε την εμπειρία του από τους 17 μήνες που είναι στη θέση του γενικού γραμματέα και επεσήμανε πως «η διαφθορά έχει να κάνει αρχικά με την οικονομική διαχείριση». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να κλείσει άμεσα το θέμα με τους 102 αυτοδιοικητικούς που εκκρεμούν οι υποθέσεις τους, γιατί έτσι, όπως σημείωσε, δεν μπορούμε να πάμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι η διαφθορά είναι πολιτικό πρόβλημα και πρόβλημα δημοκρατίας. Συμπλήρωσε πως εξ’ αρχής το δημοκρατικό πολίτευμα έπασχε λόγω του ακραίου συντηρητισμού της κοινωνίας που συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα, ενώ τόνισε πως η χώρα χρειάζεται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, και το υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες. Χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, γιατί επέβαλε καινούργιες δομές και για πρώτη φορά, τόνισε, δόθηκαν αρμοδιότητες από το αθηνοκεντρικό κράτος σε φορείς κοντά στους πολίτες.
Τέλος, ο περιφερειάρχης υποστήριξε ότι «η πολιτική δεν πρέπει να παραδώσει την ευθύνη της στο κράτος των δικαστών, είναι ολέθριο σφάλμα να εγκαταλείψει την ευθύνη της για τη λύση του προβλήματος της χώρας στους δικαστές».
Ακολούθως ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τίτλο της ημερίδας και δήλωσε πως η διαφθορά ξεκινά από το κράτος, τις αποφάσεις της Βουλής, τα υπουργεία και στην πορεία εξακτινώνεται. Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται μόνο το 4% των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των ΟΤΑ φτάνουν τους 11 και οι νόμοι, σημείωσε, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια στην αυτοδιοίκηση είναι επτά. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου ανέφερε ότι έχει στηθεί ένας καταγγελτικός μηχανισμός κατά των δήμων και των δημάρχων, σε μια προσπάθεια να τους διαπομπεύσουν για την κατάσταση που επικρατεί στο κράτος, ενώ αναφορικά με τον «Καλλικράτη», επισήμανε ότι έχει δημιουργήσει κι εθνικά θέματα.