Εν όψει των αυριανών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα συνολικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον τουρισμό και τις αερομεταφορές, η Αθήνα έχει αποστείλει ένα τρισέλιδο σημείωμα με τις δικές της προτάσεις, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση.
Η Ελλάδα προτείνει το άνοιγμα των ταξιδιών για την ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, ενώ μεταξύ άλλων θα πρέπει να υπάρχει τεστ για τον κορονοϊό στη χώρα αναχώρησης των τουριστών, έως και 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους.
Η ελληνική πλευρά προτείνει ειδικότερα:
- Τεστ ανίχνευσης ή αντισωμάτων στη χώρα αναχώρησης των τουριστών, έως και 72 ώρες πριν από το ταξίδι, με χρηματοδότηση και από κοινοτικούς πόρους.
- Εναλλακτικά, η υποχρέωση διενέργειας τεστ να παραλείπεται στις χώρες όπου αποδεδειγμένα πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.
- Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου (ECDC) να αναγνωρίσει και να διοχετεύει τα τεστ στις χώρες μέλη και τα αποτελέσματα των τεστ να έχουν τη μορφή ενός «ψηφιακού πιστοποιητικού».
- Να υπάρχει ευελιξία σε ό,τι αφορά κρατήσεις και ακυρώσεις, για όσους επίδοξους ταξιδιώτες βρεθούν θετικοί στο τεστ και άρα δεν επιτραπεί
- Τα τεστ να μην διεξάγονται στα αεροδρόμια, για να αποφευχθεί συγχρωτισμός και καθυστερήσεις.
- Η χώρα προορισμού θα αναλαμβάνει να ενημερώσει τους τουρίστες για τα ισχύοντα πρωτόκολλα και τις οδηγίες του δημοσίου φορέα υγείας.
- Δεν θα υποχρεούνται οι αεροπορικές εταιρείες να διατηρούν κενά ορισμένα καθίσματα στα αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούν να πετούν και με πληρότητα 100%. Η χρήση μάσκας για πλήρωμα και επιβάτες όμως θα είναιυποχρεωτική
- Δεν θα σερβίρονται φαγητά και ποτά κατά τη διάρκεια της πτήσης και δεν θα υπάρχουν έντυπα στα καθίσματα.
- Οι αεροπορικές εταιρείες να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Φορέα Ασφάλειας των Αερομεταφορών και του ECDC.
- Σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων θα διεξάγεται τεστ και ιχνηλάτηση στους τουρίστες στη χώρα υποδοχής, η οποία θα παρέχει νοσηλεία και φροντίδα σε όσους ασθενήσουν. Οι ασθενείς τουρίστες θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα υποδοχής σε καραντίνα. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούν να επιβληθούν τοπικού χαρακτήρα περιορισμοί.
- Οι τοπικές αρχές να ελέγχουν αυστηρά τη συμμόρφωση με όλα τα πρωτόκολλα και τους κανόνες υγιεινής και προστασίας σε ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, παραλίες, δημόσια μέσα μεταφοράς, ενοικιαζόμενα μέσα, αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, μουσεία, χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων κτλ.
- Οι χώρες υποδοχής θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα διενέργειας τεστ και εποπτείας της δημόσιας υγείας στις τουριστικές περιοχές. Σε περίπτωση έκρηξης της πανδημίας, θα μπορούν να ζητήσουν και συνδρομή από την ΕΕ.
- Να μην υπάρχει καραντίνα κατά το ταξίδι επιστροφής των τουριστών στη χώρα προέλευσής τους, ώστε να μην αποθαρρύνονται να ταξιδέψουν από φόβο εγκλωβισμού.
- Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την εθελοντική παρακολούθηση των κρουσμάτων με μέριμνα της ΕΕ και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα
- Άμεση ενημέρωση των αρχών σε ευρωπαϊκών επίπεδο σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και προφυλάξεις.
Η Ελλάδα προτείνει επίσης οι ίδιες κατευθυντήριες γραμμές να ακολουθηθούν και για την αποκατάσταση των συνδέσεων με τις χώρες εκτός ΕΕ.