Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Keith Krach, αναφορικά με την επιτυχή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, στην επιστολή του, ο κ. Krach τονίζει ότι «η ισχυρή συνεργασία μας είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ, καθώς δουλεύουμε μαζί για να νικήσουμε αυτό τον ιό και να αντεπεξέλθουμε στις οικονομικές συνέπειες αυτού του αγώνα». Εκφράζει μάλιστα έντονο ενδιαφέρον για το σχέδιο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συγχαίρει τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τους συνεργάτες τους για το γεγονός ότι η χώρα μας αφαιρέθηκε από την «μαύρη» λίστα «Special 301 Report in 2020» για τα πνευματικά δικαιώματα, κάτι που όπως επισημαίνει, ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Τέλος, ο κ. Krach εκφράζει την απογοήτευσή του για την ματαίωση της επίσκεψης της «Partnership Opportunity Delegation» στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα, όμως, εκφράζει την βούληση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ η διμερής συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία να υπογραφεί εξ αποστάσεως.
Αυτή είναι η επιστολή μεταφρασμένη:
«Αγαπητέ Άδωνι,
Πρώτα από όλα, τα συλλυπητήρια μου για όλες τις ζωές που χάθηκαν και επηρεάστηκαν δυσμενώς από την πανδημία του Covid-19 στην Ελλάδα. Είναι μία απίστευτη πρόκληση και για τις δύο χώρες και η ισχυρή συνεργασία μας είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ, καθώς δουλεύουμε μαζί για να νικήσουμε αυτό τον ιό και να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές συνέπειες αυτού του αγώνα. Η ομάδα μου, μου λέει ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί εξαιρετικά στην πανδημία. Ενδιαφέρομαι για τις ιδέες σας για το πώς σχεδιάζετε να επανεκκινήσετε την οικονομία σας.
Ήθελα να είμαι ο πρώτος που θα σας συγχαρεί για την έξοδο της Ελλάδας από τη λίστα “Special 301 Report 2020”. Αυτό το επίτευγμα είναι μία σημαντική απόδειξη της σκληρής δουλειάς του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και των συναδέλφων σας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν πολύ σοβαρά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και αυτό είναι μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη για τις διμερείς σχέσεις Η.Π.Α. – Ελλάδας.
Προερχόμενος από τη Σίλικον Βάλλεϋ, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα βήματα που έκανε η κυβέρνησή σας για να αντιμετωπίσει τη χρήση παράνομου λογισμικού στο δημόσιο τομέα και να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ωφεληθεί από το εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιό της. Μαθαίνουμε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για επιχειρήσεις και το γεγονός ότι αφαιρέθηκε από τη “Special 301 Watch List” την ενισχύει ακόμη περισσότερο.
Προς μεγάλη μου απογοήτευση η αποστολή της “Partnership Opportunity Delegation” έπρεπε να αναβληθεί, ομοίως και η υπογραφή της νέας συμφωνίας για την επιστήμη και την τεχνολογία. Αλλά, όπως λέμε εδώ, “όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάχνεις λεμονάδα”. Δουλεύουμε τώρα ένα σχέδιο για να πετύχουμε τα ίδια αποτελέσματα για τις εταιρείες των Η.Π.Α. και της Ελλάδας μέσω μίας εικονικής δέσμευσης που θα ενισχύσει και θα «κτίσει» πάνω στις σπουδαίες επιλογές της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας έμπιστους προμηθευτές για να κτίσει το 5G δίκτυό της. Καθώς η Ελλάδα θα δείξει το δρόμο με μία από τις πρώτες μας τέτοιες εικονικές εκδηλώσεις, είναι ευπρόσδεκτη κάθε ιδέα για τομείς ή συγκεκριμένους επικείμενους διαγωνισμούς στο χώρο των ψηφιακών υποδομών. Εξερευνούμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υπογράψουμε τη συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία εξ αποστάσεως, ώστε να επιτρέψουμε στους επιστήμονες και τους ερευνητές και των δύο χωρών να συνεργαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Η ομάδα μου θα είναι σε επαφή με την Κυβέρνησή σας για τις λεπτομέρειες.
Ας μείνουμε σε επαφή, φίλε μου.
Φιλικά,
Keith».