Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκαν, στη Βουλή, οι εισηγητές από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, με διαφορετικό ωστόσο σκεπτικό, ενώ «κατά» δήλωσαν η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.
Θα στηρίξουν κατά πλειοψηφία την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, ενώ κατά συνείδηση θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πάντως, όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και επιζήμιες συμβάσεις για τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια, ωστόσο, επιτέθηκαν και στον ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντάς του πολιτικές σκοπιμότητες.
Ειδικότερα, ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Νταβρής υποστήριξε ότι το κάδρο του σκανδάλου των υποβρυχίων αρχίζει από το 1997, ενώ σημείωσε ότι «με τη σύσταση εξεταστικής, δεν θα λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της παράγκας της διαπλοκής στο θέμα των εξοπλιστικών». «Υπάρχει ένα σύστημα διαπλοκής και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και στις Ένοπλες Δυνάμεις, η παράγκα ζει και βασιλεύει» τόνισε ο κ. Νταβρής. Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας να πάρει πρωτοβουλία ώστε να συζητηθεί, κεκλεισμένων των θυρών, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, το τεράστιο, υπαρκτό -όπως είπε- αυτό πρόβλημα.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος δήλωσε ότι υπερψηφίζει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και υποστήριξε ότι το σκάνδαλο των υποβρυχίων είναι διαχρονικό και ξεκινάει από το 1995 και φτάνει μέχρι σήμερα.
Ακόμα, υποστήριξε ότι υπάρχει λαϊκισμός από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έδωσε στέγη «στα λαμόγια που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ». «Μπόχα και δυσοσμία υπάρχει παντού, που είναι διαχρονική και απλώνεται σαν γάγγραινα από τη Βουλή σε όλη την Ελλάδα. Το σύστημα είναι φτιαχτό και δεν πιστεύουμε ότι θα βγει τίποτα από μια Εξεταστική» ανέφερε ο κ. Παναγιώταρος.
Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική σκοπιμότητα και προσπάθεια εντυπώσεων, απορρίπτοντας την «κάλπικη» -όπως είπε- πρότασή του, καθώς «κανένα καινούργιο επιβαρυντικό στοιχείο δεν έχει προκύψει που να την δικαιολογεί». «Διεξάγονται δύο παράλληλες έρευνες από την Δικαιοσύνη. Δεν ωφελεί η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής» υπογράμμισε. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «όποιες ευθύνες υπάρχουν για τις λεόντειες και αποικιοκρατικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και για τα υποβρύχια είναι πολιτικές και αυτές τις καταλογίζει ο ελληνικός λαός στην κάλπη». «Δεν θα προσέθετε τίποτα, σήμερα, μια Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό που μας αφορά και θα έπρεπε να κάνουμε ως πολιτικό σύστημα είναι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα λειτουργίας των Ναυπηγείων» υποστήριξε.
Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ωστόσο κατηγόρησε για περιορισμένη και άσφαιρη κριτική, τάχθηκε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για υποκρισία και φαρισαϊσμό όλων των κομμάτων που στηρίζουν -όπως είπε- τον “ευρωμονόδρομο” και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το κλείσιμο, τη συρρίκνωση και την απαξίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. «Επειδή θέλουμε να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες και να διερευνηθούν αν υπάρχουν και ποινικές για τις επιζήμιες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση των ναυπηγείων της χώρας, αλλά και γιατί το έγκλημα συνεχίζεται, είναι διαρκές, σε βάρος της ναυπηγοεπισκευαστικής και αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, θα ψηφίσουμε την πρόταση» υπογράμμισε η κ. Μανωλάκου. Ακόμα, η εισηγήτρια του ΚΚΕ έκανε λόγο για βαριές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τις οποίες το κόμμα της είχε αναδείξει από το 2011, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες και επιζήμιες συμβάσεις -όπως είπε- που υπέγραψαν.
Ο εισηγητής από την πλευρά των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Θόδωρος Παραστατίδης δήλωσε ότι, κατά πλειοψηφία θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η Βουλή θα πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση ώστε -όπως είπε- να μην μείνουν σκιές.
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε μείζον πολιτικό λάθος την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι την καταψηφίζει, γιατί πέραν των άλλων αποτελεί και χτύπημα κάτω από τη μέση του πολιτικού του αντιπάλου.