Για πέμπτη φορά από το ξεκίνημα της κρίσης του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί με δήλωση του προς τους Έλληνες πολίτες, αυτή τη φορά για να ανακοινώσει ένα συνολικό σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, στο βαθμό που αυτό βέβαια είναι δυνατό μέχρι να βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός λοιπόν «παίρνει πάνω του» το σχέδιο εξόδου από την κορονο-κρίση, η οποία όπως επανέλαβε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην Ελλάδα έχει παραμείνει ελεγχόμενη μέχρι στιγμής σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Η δήλωση του πρωθυπουργού αναμένεται να πραγματοποιηθεί όπως προανήγγειλε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσει η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα με την πρώτη άρση μέτρων.
Αποφασίστηκε η χαλάρωση των περιορισμών να ξεκινήσει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, που έχουν να κάνουν με την κίνηση στην οικονομία. Σημειωτέον ότι εκκρεμεί η οριστική απόφαση για το εάν θα παραταθεί ή όχι η προστασία πρώτης κατοικίας, καθώς το ισχύον καθεστώς λήγει την 1η Μαΐου και η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει πριν το Πάσχα ότι θα δει το ζήτημα, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Τα 150 κρούσματα σε δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι Αργολίδας, που οδήγησαν στη λήψη πρόσθετων μέτρων καραντίνας σε όλο το δήμο, ήρθαν πάντως τη χειρότερη δυνατή στιγμή, στο παρά πέντε της έναρξης χαλάρωσης των περιορισμών. Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε χθες στην περιοχή για δεύτερη φορά απουσιάζοντας από την απογευματινή ενημέρωση. Εν τω μεταξύ έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μετά τις καταγγελίες ότι είχε διαπιστωθεί προ 12 ημερών άλλο θετικό κρούσμα σε εργαζόμενη στο ξενοδοχείο, όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες, αντιπαράθεση που έχει εξελιχθεί και σε ένα μικρό τοπικό γαλάζιο εμφύλιο.
Μακρόσυρτη η επιστροφή
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν πάντως κυβερνητικά στελέχη, η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη, ώστε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.
Χρέος είναι να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Τα μέτρα εξάλλου παραμένουν σε πλήρη ισχύ μέχρι νεωτέρας, ενώ πιθανόν οι περιορισμοί να παραταθούν για τις ευπαθείς ομάδες.
Εξάλλου, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου και στις 24 Απριλίου, με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.
Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΕΤΑΑ θα πιστωθούν τα χρήματά τους στις 27 Απριλίου. Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, του Δημοσίου, της ΔΕΗ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στις 29 Απριλίου.
Απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ περί «φυγομαχίας»
Αφού ο πρωθυπουργός παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όπου με ενδιαφέρον αναμένεται ιδίως η κόντρα του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της τηλεκατάρτισης και με αφορμή αυτό από την Κουμουνδούρου κατηγορούσαν τον κ.Μητσοτάκη για φυγομαχία
«Εκείνος που φυγομαχεί είναι ο κ. Τσίπρας και όχι ο κ. Μητσοτάκης. Πριν λίγες ημέρες ο αρχηγός ου ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτική συνέντευξη, ζητούσε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Τώρα θέλει να την αποφύγει και ξεκίνησε τις εκπτώσεις», απαντούσαν κυβερνητικά στελέχη.
Κατηγορούσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι για άλλη μια φορά καταφεύγει στον λαϊκισμό και την υποκρισία, καθώς όπως τόνιζαν γνωρίζει ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή μπορεί να θέσει και να αναπτύξει όσο θέλει τα ζητήματα που ο ίδιος θα επιλέξει. Υποστήριζαν ως εκ τούτου ότι ο κ.Τσίπρας δεν θέλει να γίνει συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κρίση και -όπως δείχνουν οι επιλογές του- δεν θέλει να μετέχουν στη συζήτηση όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
«Στις δύσκολες αυτές ώρες είναι ανάγκη όλοι οι Έλληνες να έχουν μια συνολική εικόνα τόσο για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όσο και για τα επόμενα βήματα. Αυτό θα κάνει ο πρωθυπουργός με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και πληρότητα» έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Σημείωναν ότι θα γίνει συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών κομμάτων, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, προσθέτοντας ότι: «Δεν πρόκειται για “φυγομαχία”, αλλά για απόφασή που σέβεται τη δημοκρατία».
Η Αθήνα επιμένει στο κορονο-ομόλογο
Εν τω μεταξύ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 23 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, με τον οποίο συζήτησε τις διεργασίες εντός της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα προφανώς και επιμένει στο κορονο-ομόλογο, παρά τη σθεναρή αντίδραση της Γερμανίας. Πολλοί βέβαια αναμένουν στο τέλος η Ευρώπη να καταλήξει -όπως το συνηθίζει- σε ένα συμβιβασμό, δηλαδή σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που δε θα αποκαλείται και τυπικά δε θα είναι ευρωομόλογο, αλλά επί της ουσίας θα καλύπτει τις ίδιες ανάγκες και στόχους.
Η χώρα μας όμως έχει και μία ακόμη αγωνία: Τον τουρισμό. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς και ζήτησε να επεξεργαστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας. Έθεσε επίσης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.