Σε συνέντευξή του στον σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι το χρέος δεν είναι του ελληνικού λαού και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν το αναγνωρίζει αυτό το χρέος.

Επιπλέον, ο γγ του ΚΚΕ, επανέλαβε τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος για μονομερή διαγραφή του χρέους και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει μέση λύση στο θέμα του χρέους.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στον Γ. Σαχίνη.

Κύριε Γενικέ η δήλωση του SPD σήμερα για νέο μνημόνιο που εντάσσεται;

«Ένα άλλο παιχνίδι που γίνεται σήμερα είναι η έννοια του μνημονίου. Είτε ονομαστεί μνημόνιο είτε όχι ή όπως είπε η Μέρκελ ότι δεν θα υπάρχει νέο μνημόνιο αλλά οι αναδιαρθρώσεις, τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν. Το SPD θα μπορούσε πολύ καλά να το πει επίσης, έτσι. Η κοροϊδία που γίνεται – και εδώ στην Ελλάδα παίζουν με αυτό το ζήτημα και η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση – είναι η συζήτηση περί μνημονίων. Μνημόνιο σημαίνει υλοποιώ κάποιους αντιλαϊκούς νόμους, κάποιες αναδιαρθρώσεις, κάποιες μεταρρυθμίσεις όπως για παράδειγμα για το δημόσιο. Αυτά συνεχίζουν να παίρνονται, μπορεί να μην τα ονομάσουν μνημόνια, μπορεί και η τρόικα να φύγει – εννοούμε τους τεχνικούς της τρόικα. Αλλά τρόικα τι σημαίνει; Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κοροϊδεύουν τον κόσμο λες και πρόκειται να φύγει η ΕΕ από δω ή η ΕΚΤ ή το ΔΝΤ και λένε να φύγει η τρόικα από δω. Εννοούν τους τεχνικούς, τους υπαλλήλους που έρχονται εδώ. Μα και άλλοι να έρθουν και απευθείας διαπραγματεύσεις να κάνουν πάλι ο λαός θα την πληρώσει, διότι δεν θα πάψει το κοινοβούλιο με αυτές τις κυβερνήσεις είτε με άλλες που τυχόν να έρθουν, αλλά που θα είναι μέσα σ’ αυτή τη στρούγκα, εντός των τειχών της ΕΕ, να φέρουν φιλολαϊκά μέτρα. Τέτοια και χειρότερα μέτρα θα φέρνουν συνεχώς».

Ενδιαφέρει το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι από καλύτερη θέση να μπορούν να διεκδικούν, απ’ ότι αυτή που είναι τώρα;

«Μα φυσικά, άλλωστε ξέρετε έχουμε κάνει προτάσεις νόμου. Έχουμε κάνει πρόταση νόμου για τους πλειστηριασμούς, για τη φοροαπαλλαγή των λαϊκών στρωμάτων, πρόταση νόμου για τους άνεργους, για μια σειρά ζητήματα όπως είναι τα διόδια, τα φάρμακα, το ασφαλιστικό σύστημα και δεν τις έχουν ψηφίσει οι άλλες δυνάμεις, αυτές που έχουν την πλειοψηφία. Εμείς με τις λιγοστές δυνάμεις το παλεύουμε αυτό, όπως το παλεύουμε καθημερινά με τους αγώνες, δεν είμαστε έξω απ’ αυτά τα ζητήματα. Αλίμονο αν δε θέλουμε να πάρει μια ανάσα ο λαός. Δεν υπάρχει περίπτωση να κοπεί ρεύμα και να μη βρίσκονται οι οργανώσεις του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, τα σωματεία, να μην κινητοποιούμαστε για να επανασυνδέσουμε το ρεύμα και το καταφέρνουμε μόλις το παίρνουμε χαμπάρι. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί οτιδήποτε σ’ ένα χώρο δουλειάς και να μην πρωτοστατήσουμε, εφόσον οι εργαζόμενοι ζητούν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ να το παλέψει. Το ίδιο κάνουμε στη βουλή, στην ευρωβουλή, το ίδιο κάνουμε παντού. Άρα λοιπόν αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν μια «Δευτέρα παρουσία» ή ένα σοσιαλισμό αλλά το σήμερα. Αυτά να τα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τα ψηφίζει στη Βουλή. Γιατί δε δεσμεύεται ότι αυτός θα είναι ο νόμος. Εμείς λέμε για παράδειγμα, εντάξει για ένα χρόνο να ανασταλεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς – αυτό θα το ψηφίσουμε αν το φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – αλλά λέμε ότι αυτό δε λύνει το πρόβλημα. Την αναστολή ενός χρόνου την ψήφισαν πέρσι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τι έγινε; Φτάσαμε φέτος και πάλι περνάνε τους πλειστηριασμούς απ’ την αρχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ψηφίζει τη δική μας πρόταση που λέει κανένας πλειστηριασμός γι’ αυτές τις οικογένειες, αφορολόγητο γι’ αυτά τα λαϊκά νοικοκυριά, γι’ αυτούς που έχουν πρώτη κατοικία μέχρι 120τ.μ. , γι’ αυτούς που έχουν δεύτερη κατοικία μέχρι 80τ.μ., γι΄αυτούς που μπορεί να έχουν ένα μικρό σπιτάκι στο χωριό; Γιατί να μην είναι με τη μη φορολογία των αγροτεμαχίων, αλλά με προτάσεις νόμου που εδώ και τώρα θα γίνουν.

Θέλω να μου πείτε συμπυκνωμένα ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ για το «περίφημο» χρέος. Ακούμε κούρεμα απ’ τον ένα, επιμήκυνση απ’ το άλλο, το ΚΚΕ τι λέει ότι πρέπει να γίνει με το χρέος που οι άλλοι μας κουνάνε το δάχτυλο;

«Το χρέος δεν είναι του ελληνικού λαού. Το χρέος το δημιούργησαν αυτοί που έχουν την εξουσία, ο κρατικός μηχανισμός, το αστικό κράτος, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι. Τα χρέη έτσι δημιουργούνται, τα θαλασσοδάνεια, οι φοροαπαλλαγές, οι τραπεζικές ενισχύσεις που δόθηκαν αβέρτα στο μεγάλο κεφάλαιο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η μεγάλη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίων, η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων οδήγησαν και στην οικονομική καπιταλιστική κρίση, σ’ αυτό που λένε χρέος του ελληνικού κράτους. Όμως αυτό το χρέος, δεν είναι χρέος του ελληνικού λαού, δε μπορεί να το αναγνωρίσει. Το ΚΚΕ δεν το αναγνωρίζει αυτό το χρέος. Εμείς μιλάμε για μονομερή διαγραφή του χρέους, η λαϊκή διακυβέρνηση, αυτή η κυβέρνηση που θα βρεθούμε εμείς, που θα είναι και το ΚΚΕ, θα είναι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στην εξουσία, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Δεν υπάρχει μέση λύση, ότι κι αν λένε …»