Βασικός λόγος πίσω από τη δρομολόγηση της σταδιακής και υπό προϋποθέσεις άρσης των περιορισμών μέσα στο Μάιο, εφόσον όλα πάνε καλά και το Πάσχα, είναι η ανάγκη να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συζητούν τα επόμενα βήματα- υπενθυμίζεται ότι χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα προσεκτικής άρσης ορισμένων μέτρων, αλλά με πολλούς ακόμη περιορισμούς και με προφυλάξεις όπως χρήση μάσκας.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή, όμως σε κάθε περίπτωση θέλει να ελαχιστοποιήσει τις ζημίες και στο οικονομικό επίπεδο. Η ειδική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις του COVID-19, προβλέπει άλλωστε σημαντική επιδείνωση του δημοσίου χρέους το τρέχον έτος η πανδημία του κορονοϊού,αλλά ανάκαμψη το 2021. Κυρίως όμως προβλέπει σημαντική αύξηση της ανεργίας από 26% έως 31,6%, μείωση της κατανάλωσης κατά 23,6% και μείωση των εξαγωγών κατά 50% και αυτό εφόσον τα μέτρα δεν ξεπεράσουν τις 45 ημέρες.
Στο Μαξίμου θεωρούν πάντως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε με την έκδοση επταετούς ομολόγου να δανειστεί με μισό επιτόκιο από ό,τι είχε δανειστεί το 2018, μέσα στην πανδημία. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι παρά τις προβλέψεις του ΔΝΤ, διατηρείται η εμπιστοσύνη των αγορών προς την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία.
«Η Ελλάδα άντλησε 2 δισ. ευρώ με έκδοση επταετούς ομολόγου και επιτόκιο 2%. Μέσα στην παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, η χώρα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές με λογικό επιτόκιο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας με την έκδοση επταετούς ομολόγου, άντλησε από τις αγορές 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%, ενώ με την προηγούμενη τέτοια κίνηση τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα είχε δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%, και ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δανειστεί το Φεβρουάριο 2018, πάλι με επταετές ομόλογο, ποσό 3 δισ ευρώ με επιτόκιο 3,5%.
Όσον αφορά στην έκθεση του ΔΝΤ, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι οι προβλέψεις του Ταμείου είναι αρνητικές για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, προσθέτοντας ότι πολύ πρώιμο να κάνει κανείς οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη. «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του Δ.Ν.Τ., τραπεζών ή άλλων οίκων, που έχουν προγραμματισμένες δημοσιεύσεις τέτοιων προβλέψεων. Μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι έωλη. Αυτό που έχουμε στην πράξη είναι η χθεσινή έκδοση 7ετους ομολόγου. Και η έκδοση αυτή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία και την κυβερνητική πολιτική», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Διαψεύδουν για πρόωρες εκλογές
Από την κυβέρνηση διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η εκλογολογία δεν προκύπτει από τη Ν.Δ., αλλά από τον φόβο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τρομάζει από την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επικαλούνται ειδικότερα έρευνες κοινής γνώμης που δείχνουν ότι το 80% των πολιτών θεωρεί πως η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά την πανδημία και αξιολογεί πολύ θετικά τα κεντρικά πρόσωπα που χειρίζονται την κρίση με τον κορονοϊό. Και εκφράζουν την άποψη πως καθώς ακόμη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει θετική γνώμη για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει στην επίθεση.
Στο Μαξίμου αποδίδουν εξάλλου τις επιθέσεις της Κουμουνδούρου και στα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ίδια τη φύση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικά στελέχη «δεν τον αφήνουν “ν’ αγιάσει” εντός της εθνικής συναίνεσης».
Τα ίδια στελέχη σχολιάζουν μάλιστα σαρκαστικά ότι: «Τους φταίνε ως συνήθως και τα ΜΜΕ που δήθεν δεν προβάλλουν τις θέσεις τους».
Από το Μαξίμου αποδίδουν λοιπόν την ανάγνωση της αναφοράς του πρωθυπουργού, στο τελευταίο μήνυμά του, για την ανάγκη «λογοδοσίας» μετά την πανδημία, ως δήθεν πρόθεση προσφυγής στις κάλπες, στην αγωνία και τους φόβους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Φυσικά και θέμα πρόωρων εκλογών δεν υπάρχει για κανέναν απολύτως λόγο», δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει σταθερή πλειοψηφία 158 βουλευτών και τονίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
«Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι τυχαία, δεν εξαρτάται από την συγκυρία, αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά και χτίζεται πάνω σε σχέσεις εμπιστοσύνης με τα απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων και προβλημάτων. Βασίζεται στην ειλικρίνεια με την οποία ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τους πολίτες» εκτιμούν εξάλλου στο κυβερνητικό επιτελείο, απαντώντας και στην άποψη ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει μόλις λήξει η υγειονομική κρίση να προκηρύξει εκλογές, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει τη θετική εικόνα από τη διαχείριση της, αλλά και -κυρίως- γιατί όλος ο οικονομικός σχεδιασμός το 2020 έχει ανατραπεί…