Μηνύματα για ενότητα μεταξύ των δυνάμεων του χώρου της κεντροαριστεράς, του χώρου που συγκροτεί την «δημοκρατική προοδευτική παράταξη», αλλά και μηνύματα αισιοδοξίας για την επίτευξη αυτού του στόχου με πρώτο σταθμό τις επικείμενες ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές, έστειλαν οι ομιλητές της ανοικτής συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν η πρωτοβουλία των «58» και οι πολιτικές κινήσεις Δυναμική Ελλάδα, Νέοι Μεταρρυθμιστές, «Μπροστά!», Πολιτεία 2012, Πρωτοβουλία Β’, στο θέατρο Ακροπόλ, στο Κέντρο της Αθήνας.
Στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση «για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη με θέμα: “Για την προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας-Για την δημοκρατική αλλαγή της Ευρώπης”, έδωσαν το “παρών” ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς επίσης και πολλοί βουλευτές και στελέχη, ιστορικά και νεότερα, του κόμματος, ενώ εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ. παρέστησαν ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός (ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό), ο εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, αλλά και τα μέλη της Ε.Ε. του κόμματος, Σταύρος Λιβαδάς, Γεράσιμος Γεωργάτος (οι οποίοι υπογράφουν το κείμενο των “58”) και Τέλης Σιαμαντάς.
Χαιρετισμοί Μ. Σουλτς-Χ. Σβόμποντα
Με μαγνητοσκοπημένα μηνύματά τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, Μάρτιν Σούλτς, και ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, χαιρέτησαν την πρωτοβουλία ενόψει των ευρωεκλογών.
Ειδικότερα, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πως σε αυτόν τον αγώνα «πρέπει να αναλάβουμε από κοινού, όλες οι προοδευτικές, δημοκρατικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις». «Στον αγώνα αυτόν, θέλουμε την ελληνική Κεντροαριστερά η οποία ανέλαβε την ευθύνη σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και με τεράστιο πολιτικό κόστος, να είναι στην πρώτη γραμμή, να έχει ηγετικό ρόλο στις κοινές μας προσπάθειες να αλλάξουμε την Ευρώπη».
Ο κ. Σβόμποντα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό «η Προοδευτική Συμμαχία της Κεντροαριστεράς να διορθώσει ορισμένα από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και να συμβάλλει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα με έναν κοινωνικό προσανατολισμό”. Σημείωσε επίσης ότι “πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα μια εναλλακτική στη δεξιά, μια εναλλακτική στο δεξιό εξτρεμισμό και τον αριστερό λαϊκισμό».
Δήλωση Ε. Βενιζέλου
Προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε, με δήλωσή του, τη στήριξη και την πίστη που το ΠΑΣΟΚ από την αρχή, «ανυπόκριτα, χωρίς μιζέριες, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς κανέναν αποκλεισμό έχει εκφράσει για την υπόθεση της Κεντροαριστεράς, της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης» και εξέφρασε τη στήριξη του προς την πρωτοβουλία των “58”, καλώντας παράλληλα όλους «με γενναιοδωρία, χωρίς αντιστάσεις σε σχέση με το παρελθόν, να συγκροτήσουμε αυτό το μεγάλο ρεύμα που υπάρχει«. «Θέλουμε», σημείωσε, «να συσπειρωθούν όλοι, κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα, όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτές τις αρχές, που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζουν οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα». Ως προς αυτό χαρακτήρισε ως εξαιρετική τη «διπλή ευκαιρία» των δημοτικών και των ευρωπαϊκών εκλογών, τονίζοντας ότι «όλοι μπορούμε να συστρατευτούμε στο μεγάλο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου μέλος βέβαια είναι, εδώ και χρόνια, το ΠΑΣΟΚ». Όπως υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, η κεντροαριστερά «έχει μία δυναμική, που κανείς δεν μπορεί να ανακόψει, γιατί καλύπτει έναν τεράστιο χώρο, από τη συντηρητική παράταξη μέχρι την κομμουνιστική αριστερά, γιατί αυτός ο τεράστιος χώρος έχει μία μεγάλη παράδοση, γιατί εκφράζει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να διαμορφωθεί η στρατηγική για την επόμενη ημέρα».
Χαιρετισμοί Π. Ρήγα και Γρ. Ψαριανού
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή του κόμματος την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς, εκτιμώντας ότι «κάτι καρπίζει». Τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνθλιβεί ο χώρος μεταξύ της συντηρητικής δεξιάς και της λαϊκιστικής αριστεράς», ενώ “απαντώντας” σε “ενστάσεις” που εγείρονται ως προς το εγχείρημα είπε ότι «πολιτικά πρωτόπλαστοι δεν υπάρχουν, όλοι έχουμε ‘δαγκώσει’ το ‘μήλο» και ότι χρειάζεται ειλικρίνεια. Τόνισε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται με “ψηλά το κεφάλι” και χωρίς ηγεμονισμούς.
Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Ψαριανός υποστήριξε ότι η σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα χρειάζεται συμμαχίες για να προκύψει, ιδέες, μεταρρυθμίσεις, μεγάλες θεσμικές αλλαγές, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει γι’ αυτό το σκοπό να συνεργαστούμε». Επιπλέον, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην πρωτοβουλία που «αφορά την πλειοψηφία του λαού» και υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται για ‘γάμο’ ούτε για ‘σύμφωνο συμβίωσης», αλλά για μια κοινή πορεία για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα.
Οι ομιλητές
Ο κεντρικός ομιλητής και κεντρικό στέλεχος της Πρωτοβουλίας, ο πανεπιστημιακός Γιάννης Βούλγαρης είπε ότι το “μαζικό παρών” στη σημερινή εκδήλωση μετέτρεψε την “έκκληση” σε “απαίτηση” να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες συγκρότησης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, μιας παράταξης που, όπως είπε, αρνείται “τον αριστερό λαϊκισμό, τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό”.
O κ. Βούλγαρης μίλησε για την ανάγκη “συγκρότησης της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης με συναινέσεις, διαφάνεια, χωρίς ηγεμονισμούς”. Ο κόσμος, συνέχισε, θέλει αυτό να γίνει τώρα, ένας τρίτος πόλος αναφοράς για μελλοντικές συνεργασίες, όχι ένα κόμμα μπαλαντέρ”. “Δεν φτιάχνουμε άλλο κόμμα, δεν είμαστε ‘ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι’ ή ‘ΔΗΜ.ΑΡ. και συνεργαζόμενοι, δεν είμαστε ΄βενιζελικοί’, ούτε ‘κουβελικοί’, ούτε λυκουδικοί'”.
Κάλεσε δε τους πολίτες να προσέλθουν στην ευρωκάλπη ως συνδιαμορφωτές ενός νέου ευρωπαϊκού προοδευτικού ρεύματος και σημείωσε ότι γι’ αυτό πρέπει να συστρατευτούν όλες οι δυνάμεις της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. “Πρέπει να βρούμε ένα σχήμα ενωτικής καθόδου στις ευρωεκλογές που θα επικυρωθεί από ανοικτές κοινωνικές διαδικασίες”, τόνισε. “Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν”, συνέχισε και υπογράμμισε ότι “δεν μπορούμε να είμαστε τόσο μικροί ώστε να μην μπορούμε να δούμε έξω από το ‘εγώ’ μας και το ‘μαγαζί’ μας”.
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Αυγερινός, που συνυπογράφει το κείμενο των “58” χαρακτήρισε το εγχείρημα ως τη «μόνη σοβαρή συλλογική προσπάθεια του μεταρρυθμιστικού χώρου» και ως «μονόδρομο», προσθέτοντας ότι η πιο γόνιμη προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια είναι «να μεταγγίσουμε το πάθος και τις ιδέες μας στην ελληνική ‘Ελιά’». Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη και όσων μιλούν στο όνομα της κεντροαριστεράς, αλλά αρνούνται να συμπαραταχθούν. Υπογράμμισε ακόμα ότι “οι ’58’ δεν είναι ούτε ‘τορπίλη’ ούτε ‘σωσίβιο’, αλλά μια καθαρή λύση”.
Η επιστήμονας Χαριτίνη Καρακωστάκη είπε ότι “πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί” και πως “σε αυτή την ιστορική συγκυρία, πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι σαν έθνος”, για να χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία των “58” ως “προϊόν” αυτή της συνείδησης.
Ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος που συνυπογράφει το κείμενο των “58” τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται απολογισμός, για να υποστηρίξει ότι πέραν του τεράστιου οικονομικού ελλείμματος, η χώρα αντιμετωπίζει και το τεράστιο έλλειμμα παιδείας. “Ο χρόνος χτυπά δυνατά το χέρι του, ας τον ακούσουμε με το μυαλό, αλλά και με την καρδιά”, ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο επιστήμονας Πασχάλης Αγανίδης που συνυπογράφει το κείμενο των “58” εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εγχείρημα της έκφρασης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς μέσα από έναν πολιτικό φορέα. “Αναδεικνύουμε το κενό εκπροσώπησης και θέλουμε να εκφράσουμε μια σιωπηλή πλειοψηφία”, είπε.
Εκ μέρους των κινήσεων-συνδιοργανωτών, ο Γιάννης Τούντας είπε ότι τουλάχιστον σε ένα πρώτο στάδιο συνύπαρξης, πρέπει να δημιουργηθεί ένα συνεχώς διευρυνόμενο πλαίσιο συνεργασίας αυτόνομων κομμάτων, κινήσεων, πρωτοβουλιών και πολιτών και πως η πρώτη κεντρική συνεργασία που θα πρέπει να εξασφαλιστεί είναι η κοινή κάθοδος στις επερχόμενες ευρωεκλογές, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Οι συμμετοχές
Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου, γεμίζοντας το θέατρο “Ακροπόλ”. Μεταξύ αυτών, αλλά και πέρα των προαναφερθέντων, έδωσαν το “παρών” οι υπογράφοντες το κείμενο των “58”, ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Παντελής Καψής, ο Νίκος Μπίστης, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, Γιώργος Σιακαντάρης.
Από το ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Συμεών Κεδίκογλου, ‘Αντζελα Γκερέκου, Κώστας Τριαντάφυλλος. Επιπλέον, οι Νίκος Σαλαγιάννης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Αντώνης Λιάρος, ο γραμματέας της Νεολαίας, Παύλος Χρηστίδης. Οι πρώην υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιώργος Δρυς, Χρήστος Ροζάκης, Κατερίνα Μπατζελή. Ακόμα, οι Κώστας Καρτάλη, Νάσος Αλευράς, Τόνια Αντωνίου, Δημήτρης Λιντζέρης, Ανδρέας Μακρυπίδης. Σούλα Μερεντίτη, Θάλεια Δραγώνα.