Το μέτρο της επιβολής του υψηλού προστίμου για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοινώνοντας ότι τον Σεπτέμβριο, πρώτο μήνα της εφαρμογής του, η απασχόληση εκτοξεύθηκε κατά 63.000 εργαζόμενους.
«Πρόκειται για πολύ υψηλό νούμερο σε βάθος δεκαετίας, αφού πέρασαν από την αφανή στην επίσημη εργασία 63.000 εργαζόμενοι. Απεικονίζεται δε αύξηση στα έσοδα του ΙΚΑ» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προτείνει να εφαρμοστεί το μέτρο σε βάση αναλογικότητας (με βάση τον αριθμό των απασχολούμενων σε κάθε επιχείρηση).
«Τα πρόστιμα πρέπει να είναι σκληρά και αυστηρά σε όσους διενεργούν το μεγάλο κοινωνικό έγκλημα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Δεν μιλώ για μειώσεις προστίμων, αλλά για επιβολή του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κλείνουν οι μικροί και να είναι χάδι για τους μεγάλους. Βάλαμε το θέμα για προβληματισμό» ανέφερε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Δημήτρης Στρατούλης.
«Είναι άξιον απορίας πως ενώ η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, να μεμψιμοιρούμε για πράγματα που πρέπει να μας ενώνουν, όπως το μέτρο αυτό που πέτυχε» τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Επίσης ο υφυπουργός, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί με συγκεκριμένη πρόταση και να λάβει σαφή θέση σχετικώς με το ύψος του προστίμου, που θεωρεί ότι πρέπει να επιβάλλεται για την ανασφάλιστη εργασία.
«Για την κυβέρνηση η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ με προβληματίζει. Θέλω να εκπέμψω σε κάθε τόνο το μήνυμα ότι το υπουργείο Εργασίας είναι αποφασισμένο να πατάξει το φαινόμενο αυτό και θα δίνει καθημερινά τη μάχη σε όλη της Ελλάδα μαζί με το ΙΚΑ και το ΣΕΠΕ» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, για την αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία κ.α. συνεχίζεται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.