Αισιόδοξος ότι εφόσον όλοι οι πολίτες συμμορφωθούν με τα περιοριστικά μέτρα το ΕΣΥ θα κερδίσει τον αναγκαίο χρόνο για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Η συνεδρίαση του υπουργικού ήταν εκ των πραγμάτων μονοθεματική, για τα μέτρα αντιμετώπισης και τις συνέπειες του κορονοϊού COVID-19.
Οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις στο υπουργικό για τους τομείς ευθύνης τους.
Βασικά θέματα στην ατζέντα είναι οι προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί και θα δρομολογηθούν στο ΕΣΥ, καθώς και η αύξηση των ΜΕΘ με κάθε τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται επίσης η σταδιακή επέκταση του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ και σε άλλους τομείς που έχουν υποστεί μείωση τζίρου λόγω κορονοϊού. Να προστεθούν δηλαδή και άλλοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στη λίστα των επιχειρήσεων/κλάδων, που θεωρείται ότι έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
Μόνο την πρώτη ημέρα εφαρμογής της απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων μόνο ο αριθμός 13033 δέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο μηνύματα, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιούνται ψηφιακά όσο περισσότερες συναλλαγές με το δημόσιο και οι ίδιες οι δραστηριότητες των υπουργών.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός, που ήταν και ο μόνος που βρισκόταν στο Μαξίμου και απευθυνόταν μέσω τηλεδιάσκεψης στους υπουργούς, ευχαρίστησε όλα τα μέλη της κυβέρνησης για την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια αυτής της διπλής κρίσης τον τελευταίο μήνα, μετά την προηγούμενη δια ζώσης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Νομίζω ότι αποδείξαμε όλοι έμπρακτα ότι το επιτελικό κράτος υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών.
«Είχαμε το θάρρος να πάρουμε μέτρα πολύ γρηγορότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέτρα τα οποία ήταν δύσκολα και σίγουρα είχαν έναν ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπενθύμισε ότι: «Ο σκοπός μας πάντα, από την πρώτη στιγμή το είπαμε, ήταν να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να δώσουμε τη δυνατότητα στα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα σε μία επιδημία που ξέρουμε ότι, τελικά, θα επηρεάσει ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού» ,και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής φαίνεται τουλάχιστον ότι αυτός ο χρόνος κερδίζεται, αλλά αυτό προφανώς εξαρτάται και από τη συμπεριφορά των πολιτών και από τον τρόπο με τον οποίο θα αγκαλιάσουν το μήνυμα του “Μένουμε σπίτι”».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είχε ανταποκριθεί στο μήνυμα αυτό και πριν πάρει η κυβέρνηση τα τελικά περιοριστικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Τα οποία, όπως εξήγησε, ελήφθησαν «ακριβώς για να μπορέσουμε να συνετίσουμε αυτούς τους λίγους οι οποίοι αποφάσισαν με δική τους πρωτοβουλία να μην σεβαστούν την παρότρυνσή μας. Αλλά και για να ικανοποιήσουμε τους πολλούς, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αισθάνονται αδικημένοι όταν βλέπουν λίγους να παραβιάζουν τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης”. Και κατέληξε τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι “όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε στις οδηγίες της κυβέρνησης».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε «όλους τους Έλληνες για τη συμμόρφωσή τους με τα προληπτικά περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας». Όπως είπε, «είναι μια πρωτοφανής κατάσταση που δημιουργείται από την απειλή της πανδημίας του κορονοϊού, πρωτοφανής είναι και η αντίδρασης μας και τα μέτρα που λαμβάνουμε».
Δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που επιταχύνονται μέσα στην κρίση, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Το e-gov είναι δικό μας, όλων μας».
Τέλος σημείωσε ότι «τα μέτρα που λαμβάνουμε για τη στήριξη της οικονομίας είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, όπως φάνηκε από το χθεσινό Ecofin».