Τα μέτρα αντιμετώπισης και οι συνέπειες του κορονοϊού COVID-19 θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα στις στις 11:00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης και μία ημέρα μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις στο υπουργικό για τους τομείς ευθύνης τους.
Οι προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί και θα δρομολογηθούν στο ΕΣΥ είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες προσλήψεις και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.
Έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις και πιο αναλυτικά, 431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Αυτές οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν μέσα σε δέκα ημέρες.
Όμως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε όσες προσλήψεις χρειαστούν ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτή την πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Ο ακριβής αριθμός θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που θα προκύψουν. Ωστόσο καθώς η ΕΕ πλέον χαλαρώνει τα δημοσιονομικά λουριά και καθώς οι προσλήψεις στον τομέα της υγείας εξαιρούνται από τους στόχους, η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία πάντως ταυτόχρονα απευθύνει κάλεσμα σε εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτές αλλά και όσους μπορούν να προσφέρουν διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία, τα οποία εκτός από φόρτο εργασίας αντιμετωπίζουν και το μείζον πρόβλημα της μόλυνσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Τι θα γίνει με τις ΜΕΘ
Η αύξηση των ΜΕΘ με κάθε τρόπο αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα, που θα βρεθεί στο επίκεντρο του υπουργικού. Υπενθυμίζεται ότι το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, ενώ η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει με βάση τον πληθυσμό της περίπου 3.600. Ήδη έχουν προστεθεί 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και προστίθενται καθημερινά και άλλες.
Συνολικά 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και το δημόσιο σύστημα υγείας έχει πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουν ακόμα προστεθεί στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορονοϊού.
Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας περνώντας από τη μία φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη.
Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ με 60 κλίνες, το ΝΙΜΤΣ, πτέρυγες στο ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.
Το ΕΣΥ αντέχει ακόμη και όπως τόνισε ο κ.Κικίλιας κατά τη χθεσινή ενημέρωση είναι στο χέρι όλων μας, με τα μέτρα κοινωνικής ευθύνης και ατομικής προστασίας και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, να συνεχίσει να αντέχει. Όμως οι ελλείψεις σε ΜΕΘ παραμένουν ανησυχητικά μεγάλες και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι θα έχουν την αναγκαία φροντίδα όσοι νοσήσουν σοβαρά. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ΠΝΠ για τον κορονοϊό δίνει και τη δυνατότητα επίταξης ιδιωτικών κλινικών.
Σταδιακή επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ
Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως έχει τονίσει ο κ.Μητσοτάκης, είναι οι ανθρώπινες ζωές. Όμως οι άνθρωποι για να ζήσουν πρέπει να έχουν και εισοδήματα, ενώ οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία είναι ήδη μεγάλες και καθώς η κρίση σίγουρα δε θα έχει περάσει σε δύο εβδομάδες, αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η σταδιακή επέκταση του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ και σε άλλους τομείς που έχουν υποστεί μείωση τζίρου λόγω κορονοϊού. Να προστεθούν δηλαδή και άλλοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στη λίστα των επιχειρήσεων/κλάδων, που θεωρείται ότι έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου, καθώς και όσοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Ικανοποίηση από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων- Ένα εκατομμύριο SMS στο 13033
Η πρώτη ημέρα απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων κύλησε ομαλά και στην κυβέρνηση φέρονται ικανοποιημένοι καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα απέδωσαν ώστε να συνετιστεί και η μειοψηφία που δεν είχε συμμορφωθεί αυτοβούλως με τις οδηγίες των ειδικών. Ωστόσο το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων ή και νέων περιορισμών παραμένει ανοιχτό και θα εξαρτηθεί από την εξάπλωση του κορονοϊού και τη συμμόρφωση των πολιτών.
Είναι ενδεικτικό πάντως ότι την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, εστάλησαν πάνω από ένα εκατομμύριο μηνύματα στο 13033, πέραν των αιτήσεων μετακίνησης μέσω της ιστοσελίδας forma.gov.gr και φυσικά και των χειρόγραφων, που μπορούν να φτιάξουν οι ίδιοι οι πολίτες. Η κυβέρνηση μάλιστα διαβεβαιώνει ότι τα SMS είναι δωρεάν και δεν κρατά δεδομένα το κράτος ή οι πάροχοι.
Εν τω μεταξύ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη άφησε ανοιχτό στο χθεσινό τηλεbriefing το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης πτήσεων, όμως πρακτικά αυτό συνεπάγεται ούτως ή άλλως η χθεσινή απόφαση της Aegean να αναστείλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού από την ερχόμενη Πέμπτη έως και τις 30 Απριλίου, από τη στιγμή που οι περισσότερες ξένες αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη σταματήσει δρομολόγια από και προς τη χώρα μας και απο τη στιγμή που σταμάτησαν χθες και όλες οι πτήσεις από και προς Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία, ενώ ήδη είχαν ανασταλεί οι πτήσεις από και προς Ιταλία και Ισπανία.