Με σκληρό και ξεκάθαρο τρόπο επέλεξε πλέον να απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα για τον κορονοϊό μίλησε για πόλεμο, προειδοποίησε ότι θα έρθουν νέοι περιορισμοί και πως η κρίση δε θα κρατήσει μόνο 15 ημέρες, και δήλωσε ουσιαστικά ότι βάζει την ανθρώπινη ζωή πριν την οικονομία.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων πάντως η κυβέρνηση σήμερα θα ανακοινώσει μέτρα συνολικού ύψους δύο δισ ευρώ, ενώ ο κ.Μητσοτάκης χθες απηύθυνε έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, καθώς ήδη στην αγορά εργασίας παρατηρούνται φαινόμενα ζούγκλας.

Ο πρωθυπουργός όμως συνολικά ακολούθησε στο διάγγελμα του μοντέλο Μακρόν, θέλοντας να ταρακουνήσει όσους πολίτες ακόμη φέρονται ωσάν ο κορονοϊός να ήταν μία απλή γρίπη, ενώ απέρριψε το μοντέλο Τζόνσον.

«Στον κόσμο, σήμερα, διαμορφώνονται δύο πολιτικές αλλά και ηθικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Η πρώτη βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί όσα θύματα και αν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα.

Είναι η επιλογή των κρατών που αρνούνται τα δυναμικά μέτρα, παρόλο που κάποια δείχνουν τώρα να το ξανασκέφτονται. Δεν παύουν, όμως, να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς, που θα επιβιώσουν με τον χρόνο και την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση σχεδίαζε απλώς να αφήσει όσο περισσότερους πολίτες να νοσήσουν, αναγκάστηκε όμως να ανακρούσει πρύμναν μετά την εφιαλτική πρόβλεψη για 500.000 θανάτους.

Η δεύτερη αντίληψη θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Αναγνωρίζει ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, ίσως και εφιαλτική.

Όλοι, άλλωστε, μιλούν για “συνθήκες πολέμου”. Συνεπώς και η οικονομία οφείλει να είναι “οικονομία πολέμου”. Αυτό που βιώνουμε δεν είναι “15 μέρες χαλαρών διακοπών” που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μην συνέβη τίποτα.

Η θέση, λοιπόν, αυτή συνεπάγεται πολλά και δραστικά μέτρα. Υπολογίζει στην πειθαρχία των πολιτών ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα. Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Και αυτή ακριβώς είναι η δική μου επιλογή. Συνεπώς, πρώτη μου φροντίδα είναι ο άνθρωπος».

Σημειωτέον ότι τη λέξη πόλεμος είχε χρησιμοποιήσει πρώτος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το γεγονός όμως ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πλέον μιλά στους πολίτες για συνθήκες πολέμου και διαβεβαιώνει πως θα ξαναχτιστούν όσα ερείπια και εάν υπάρξουν, δείχνει ότι πλέον η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως ήδη μπορεί να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και πρέπει να προετοιμάσει την κοινωνία για τις συνέπειες. Επίσης ο κ.Μητσοτάκης θέλει να στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στους ψηφοφόρους: Πως ό,τι και να συμβεί στο εξής, εκείνος επέλεξε την πολιτική που θα κοστίσει λιγότερες ζωές έστω και εάν κοστίσει περισσότερα χρήματα.

Κρίσιμο δίμηνο

Διεμήνυσε επίσης ότι η κρίση δε θα κρατήσει 15 ημέρες, όπως αρχικά εκτιμάτο, αλλά περί τους δύο μήνες και προειδοποίησε για πιο αυστηρά μέτρα, παρότι η κυβέρνηση διαψεύδει ως παραπληροφόρηση τη συζήτηση για το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Πάντως ήδη και το Βέλγιο επέβαλε lock down, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη χθεσινή τηλεσύνοδο κορυφής αποφάσισαν να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης για 30 ημέρες– αν και οι ειδικοί του ΠΟΥ θεωρούν ότι το κλείσιμο συνόρων δεν βοηθά στην πραγματικότητα, η γενικότερη τάση είναι μείωση των μετακινήσεων προς αποφυγή του συγχρωτισμού. Το στοίχημα για τα κράτη- μέλη είναι με περιοριστικά μέτρα να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν πάρα πολλά κρούσματα κορονοϊού ταυτόχρονα, ώστε τα εθνικά συστήματα υγείας, τα οποία έχουν υποστεί πληθώρα περικοπών τα τελευταία χρόνια, να αντέξουν.

«Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης δείχνοντας πλέον το Μάιο ως ορίζοντα ελπίδας για εκτόνωση της κρίσης. Το δρόμο είχε ανοίξει άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι ενδέχεται εφέτος Πάσχα να κάνουμε μακριά από τις εκκλησίες.

Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ευθέως στο ζήτημα, που προέκυψε με τη μαζική συρροή πιστών σε ορισμένες εκκλησίες χθες με το πρόσχημα της ατομικής προσευχής, ούτε στην αποφαση να σταματήσουν όλες οι τελετές όλων των θρησκειών άρα και η κυριακάτικη λειτουργία στους ορθόδοξους ναούς.

Ξεκαθάρισε πάντως πως: «Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής» και ότι το ίδιο ισχύει και για όσους διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες. Και υπογράμμισε πως ο πρώτος και μόνος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς και στην Πολιτεία.