Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία ερήμην του Eurogroup, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση ως συνέπεια και της επιδημίας του κορονοϊού ζήτησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου. Ταυτόχρονα ο κ Βαρουφάκης τόνισε την ανάγκη όλοι οι πολίτες να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες των επιστημόνων και του υπουργείου Υγείας καθώς όπως είπε «δεν παίζουμε με την υγεία των φίλων, των συμπολιτών, των συνανθρώπων μας».
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένος για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την κυβερνητική πολιτική. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αφήνει τον πατριωτισμό της έξω από το Eurogroup», ενώ ζήτησε νέο προϋπολογισμό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις που είχαν τεθεί διαδικτυακά, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην δημοσιοποίηση των συνομιλιών στο Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015, και αφού υπερασπίστηκε πλήρως τις επιλογές του προέτρεψε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να κάνει το ίδιο προκειμένου να προστατευθεί και ο ίδιος και ο ελληνικός λαός.
Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και προσέθεσε: «Το 2020 θα ήταν, έτσι κι αλλιώς, έτος νέας ύφεσης – στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ο κορονοϊός μετέτρεψε αυτή την επερχόμενη κρίση σε κατάρρευση». Σημείωσε μάλιστα ότι αν η κυβέρνηση ζητήσει την άδεια του Eurogroup η απάντηση θα είναι όχι.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ανάγκη για έκτακτο προϋπολογισμό, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, είχα πει, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι σε λίγους μήνες θα έχετε εγκαταλείψει τον προϋπολογισμό και τώρα, προσέθεσε, «ο προϋπολογισμός δεν αξίζει καν το χαρτί που γράφηκε» και ζήτησε νέο προϋπολογισμό και άμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ.
Επανέλαβε τα μέτρα που ήδη έχει προτείνει το ΜέΡΑ 25 και αφορούν στην πρόσληψη 7.000 γιατρών και νοσηλευτών, την ενίσχυση 200.000 ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά 300 ευρώ μηνιαίως, στην ακύρωση/αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020. Επίσης προτείνει κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων, έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών, μονιμοποίηση αναπληρωτών καθηγητών και δημιουργία δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία, καθώς και μέτρα για τη μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές. Τα χρήματα αυτά είπε ο κ. Βαρουφάκης θα βρεθούν από τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο επίπεδο του 1,5%, στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς.
Έντονα επικριτικός ήταν ο γραμματέας του Μέρα25 και έναντι της ΕΕ και έναντι της κυβέρνησης, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από την επιδημία, αλλά και στο μεταναστευτικό . Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι η ΕΕ μας έχει αφήσει μόνους μας. Ειδικότερα για το μεταναστευτικό ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΕ θέλει να κάνουμε τη βρόμικη δουλειά και να παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο στο θέμα του ασύλου, ώστε να μην το παραβιάζει η ίδια. Ενώ για την κυβέρνηση είπε ότι έχει μετατραπεί σε κυβέρνηση της Ελληνικής Λύσης και όχι της ΝΔ και ότι ο πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει θέσεις ακροδεξιών.
«Τα Euroleaks αποτελούν συνεισφορά στην υπόθεση του εκδημοκρατισμού της ΕΕ»
Απαντώντας σε ερώτηση για την δημοσιοποίηση των ηχογραφημένων συζητήσεων ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε τις επικρίσεις ότι πρόκειται για υποκλαπείσες συνομιλίες, καθώς -όπως είπε- όλοι οι υπουργοί το γνώριζαν και προσέθεσε:
«Το επιχείρημα ότι χωρίς πρακτικά μιλάνε πιο άνετα οι ΥΠΟΙΚ είναι η αποθέωση του κυνισμού των ισχυρών που καταργούν τη δημοκρατία με όπλο την αδιαφάνεια. Κάθε δημοκρατική χώρα ή θεσμός υποχρεούται να κρατά πρακτικά – τόσο για την αναδρομή σε περίπτωση διαφωνίας όσο και για τον ιστορικό του μέλλοντος. Σε 10, 20, 30 χρόνια τι θα αφήσει πίσω το Eurogroup; Μόνο την ιστορία που έγραψαν οι νικητές;».
Τα Euroleaks, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, αποτελούν συνεισφορά στην υπόθεση «του εκδημοκρατισμού της ΕΕ, της μετατροπής της ΕΕ σε μια πραγματική ένωση που διέπεται από αρχές λογοδοσίας και διαφάνειας, των ιστορικών του μέλλοντος που θα στραφούν στα γεγονότα του 2015 ως έτος-σταθμός στην αποδόμηση της ΕΕ». «Ήδη βλέπουμε αυτή την αποδόμηση στο προσφυγικό, στην απαράδεκτη αντιμετώπιση του κορονοϊού, στην κατάρρευση κάθε έννοιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κλπ», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.