Τρόπους προκειμένου να μην πλήξει ο κορονοϊός τους βουλευτές αναζητεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας.
Μια από τις σκέψεις που έκανε φωναχτά χθες με τους πολιτικούς συντάκτες είναι πως μελετάται το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια των ονομαστικών ψηφοφοριών (π.χ. για ένα νομοσχέδιο) να επανέλθει το παλιό σύστημα της εκφώνησης του καταλόγου (να ακούει δηλαδή ο καθένας τ’ όνομά του και να λέει «ναι», «όχι» ή «παρών») και να «παγώσει» προσωρινά το ηλεκτρονικό σύστημα κατά το οποίο ο εκπρόσωπος του έθνους πατούσε την επιλογή που ήθελε μέσω μιας οθόνης που υπάρχει στο έδρανό του.
Όπως τονίζουν βουλευτές που συζητούσαν την πρόταση αυτή, πρακτικά δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Καταρχάς δεν εμποδίζει την συνάθροιση πολλών ατόμων σε ένα χώρο, αφού ούτως ή άλλως στην Ολομέλεια υπάρχει η πιθανότητα να είναι και οι 300 βουλευτές μαζί ή τέλος πάντως οι περισσότεροι εξ αυτών όταν διεξάγονται συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Άρα, έστω και ένας να είναι φορέας του ιού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσει και αρκετούς συναδέλφους του.
Εάν από την άλλη ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία και μπουν για παράδειγμα μέσα στην αίθουσα οι πρώτοι 100 αλφαβητικά, οι υπόλοιπο 200 εκ των πραγμάτων θα βρίσκονται είτε στο περιστύλιο, είτε στο καφενείο, είτε στο εντευκτήριο της Βουλής περιμένοντας τη σειρά τους, άρα και πάλι θα υπάρχει πολυκοσμία.
Το μόνο που αποφεύγεται πρακτικά είναι να μη χρησιμοποιήσει κάποιος, στο ενδεχόμενο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την προσωπική οθόνη του εδράνου κάποιου άλλου που τυχόν έχει μολυνθεί. Αλλά εάν ο καθένας χρησιμοποιεί τη δική του οθόνη ψηφοφορίας, αυτό αποφεύγεται. Συν τοις άλλοις μπορεί να την καθαρίζει με αντισηπτικό μαντηλάκι.