Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, διακήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε ενδεικτικά στην συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE η οποία υπογράφηκε σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα, για την παραγωγή 2GB από ηλιακή ενέργεια στην Δυτική Μακεδονία, κάνοντας λόγο για απόδειξη της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στην απολιγνιτοποίηση της ελληνικής οικονομίας. «Είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτά που στο παρελθόν λέγαμε ότι θα κάνουμε και ποτέ δεν γίνονταν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφερόμενος σε επανειλημμένες κατά το παρελθόν προτροπές της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για επένδυση στα φωτοβολταϊκά, καθώς η Ελλάδα προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε και την αδειοδότηση του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης, για επέκταση του εγχειρήματος συσσώρευσης ηλιακής ενέργειας σε μπαταρίες, από την Κάρπαθο σε ακόμη εννέα νησιά.

«Η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σήμερα εδώ, δεν θα ανήκε στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εάν η γερμανική κυβέρνηση, το γερμανικό Κοινοβούλιο και ο γερμανικός λαός δεν είχαν συνδράμει τόσο αποφασιστικά. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς εσάς», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης ενώπιον του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι συνέβησαν και παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά το σημαντικό είναι ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μαζί με τη Γερμανία και σχεδιάζουμε το κοινό μας μέλλον, το οποίο, παρά τις δυσκολίες, μπορεί να είναι λαμπρό».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε παραδείγματα επιτυχών γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως αυτή της Deutsche Telekom και της Fraport, οι οποίες μάλιστα, όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν είτε λίγο πριν είτε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Υπέδειξε ακόμη τομείς «όχι τόσο αναμενόμενους», όπως της φαρμακοβιομηχανίας και της διαστημικής τεχνολογίας ως πρόσφορους για συνεργασίες, με την αξιοποίηση και υψηλά εξειδικευμένων Ελλήνων επιστημόνων. «Όσοι μας εμπιστεύθηκαν, κέρδισαν», είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά επενδύσεις ως βοήθεια, αλλά ως ευκαιρίες για αμοιβαία επικερδή δραστηριότητα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με μεγάλη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις. Ανέφερε δε ότι η παρουσία στο Φόρουμ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ καταδεικνύει την πολιτική στήριξη πίσω από αυτή την συνεργασία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήμα προς τα εμπρός. Να ξεφύγουμε από τη μιζέρια», δήλωσε ο υπουργός και αναφέρθηκε στις θυσίες στις οποίες υπεβλήθη ο ελληνικός λαός. «Έχει έρθει η ώρα να δουλέψουμε πολύ για να του δώσουμε πίσω αυτό που του αξίζει: ευημερία, πρόοδο, καλές θέσεις εργασίας και ένα ευρωπαϊκό όνειρο που θα ενθουσιάζει».