«Ομόφωνα στήριξαν» τις θέσεις της Ελλάδας οι αντιπροσωπείες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε 2-4 Μαρτίου στο Ζάγκρεμπ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, οι βουλευτές Αν. Χατζηβασιλείου, Ιω. Αμανατίδης και Α. Λοβέρδος, «κατόπιν συντονισμένης προσπάθειας καθώς και με τη στήριξη των αντιπροσωπειών των Κοινοβουλίων των χωρών του νότου της ΕΕ, ενσωμάτωσαν τροπολογία στο κείμενο συμπερασμάτων με την οποία καταδίκασαν ρητά τα όσα συμβαίνουν στα σύνορά μας από την Τουρκία, ως μαζική, οργανωμένη, ασύμμετρη απειλή που στρέφεται εναντίον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηβασιλείου (ΝΔ) ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την κατάσταση στα σύνορα και μετέφερε τις δηλώσεις του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι ανέφεραν ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», ότι «η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα, μπροστά σε αυτήν την ασύμμετρη απειλή» και πως «η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης».
Ο κ. Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ) εστίασε στην ανάγκη η ΕΕ να έχει κοινή στάση απέναντι στις προκλήσεις και ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό ζήτημα και ζήτησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, την άμεση αναμόρφωση των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο.
Ο κ. Λοβέρδος (Κίνημα Αλλαγής) τόνισε πως η κατάσταση στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας δεν συνδέεται με την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των συγκεντρωμένων προέρχονται από τη Συρία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Χατζηβασιλείου στον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη, παραβιάζοντας το συμφωνηθέν εμπάργκο όπλων αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω του παράνομου μνημονίου κατανόησης με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες και κάλεσε την ΕΕ να συνεργαστεί στη Μεσόγειο και να αναλάβει κοινή δράση στη Λιβύη στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και του Διεθνούς Δικαίου.
Αναφορικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, οι Έλληνες βουλευτές τόνισαν πως η Ελλάδα υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο εμμένει στην ανάγκη πλήρους σεβασμού των περιουσιακών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θέσεις οι οποίες καταγράφηκαν και στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Διάσκεψης.