Τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το επιτελείο της συγκεντρώνει αυτό το διάστημα η επερχόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου που αναμένεται να ορκιστεί στις 14 Μαρτίου.
Η σημαντικότερη θέση στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού μετά απ’ αυτή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, είναι αυτή του γενικού γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας την οποία και θα καταλάβει ο 60χρονος πρέσβης κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.
Πρόκειται για απόφοιτο της Νομικής Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο που έκανε στη Γαλλία, ο οποίος το 1985 διορίστηκε ως Ακόλουθος Πρεσβείας στο διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει υπηρετήσει, εκτός από την Κεντρική Υπηρεσία, στο Προξενείο του Σαν Φρανσίσκο, στην Πρεσβεία Κιέβου, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη (Νέα Υόρκη), στην Πρεσβεία της Μπανγκόκ, και ως Πρέσβης στο Κίεβο και το Βουκουρέστι.
Έχει διδάξει επίσης επί σειρά ετών στη διπλωματική ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών θέματα πρακτικής διπλωματίας και πολιτισμού, με βάση διαδραστικές μεθόδους και προσομοιώσεις.
Γράφει νουβέλες
Παράλληλα όμως είναι και συγγραφέας διηγημάτων. Το 2002 εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο «Στην Άπω Ανατολή – Εντυπώσεις ενός διπλωμάτη» (εκδόσεις Περίπλους) όπου μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τα ασιατικά κράτη που εργάστηκε (Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Καμπότζη, Λάος) ή ταξίδεψε (Ινδονησία, Κίνα, Νεπάλ), ενώ το 2008 εξέδωσε μια νουβέλα υπό μορφή διηγημάτων με τίτλο «Όλυα. Δυό χειμώνες και μία άνοιξη».
Πρόκειται για την ιστορία μιας νεαρής όμορφης Ουκρανής, που συνδέεται από ανάγκη με ένα πλούσιο ολιγάρχη, έμπορο όπλων και άθελά της γίνεται μάρτυρας ενός εγκλήματος. Για να γλιτώσει, καταφεύγει στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνομπίλ, δίπλα στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ουκρανικά και ρουμανικά. Το 2018, στο Βουκουρέστι, από τον εκδοτικό οίκο Ομόνοια εκδόθηκε ένα δοκίμιό του με τίτλο «Γιώργος Σεφέρης. Ανάμεσα στη διπλωματία και την ποίηση», ενώ πέρυσι έγραψε ένα ακόμη δοκίμιο με τίτλο «Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού. Η ακτινοβολία της Ελληνικής γλώσσας» που αναλύει την επιρροή της ελληνικής γλώσσας σε άλλους πολιτισμούς ανά τους αιώνες.
Το 2019 κυκλοφόρησε όμως και το δοκίμιό του «Διπλωματία και Ποίηση, η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη» που δίνει έμφαση στο διπλωματικό έργο του Σεφέρη και στον τρόπο που η καριέρα του επηρέασε τη λογοτεχνική του δημιουργία.