Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει διευκρινιστεί, το ελάχιστο εκείνο επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι έλληνες πολίτες – ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση όμως της επερώτησης, εξελίχθηκε σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση του υπουργού Υγείας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με υπαινιγμούς του τελευταίου για εξυπηρέτηση συμφερόντων πολυεθνικών επιχειρήσεων, και απειλές του υπουργού για υποβολή μήνυσης εναντίον του βουλευτή.
Αφορμή για την προσωπική διαμάχη, δόθηκε όταν ο κ. Κουρουμπλής επικαλέστηκε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, στην οποία δεν είχε απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, επικαλούμενος εργασιακό κώλυμα.
«Άμα τη αφίξει σας στο υπουργείο Υγείας, αυξήσατε τις τιμές 265 φαρμάκων κατά 100-150 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος κέρδισε κύριε Γεωργιάδη;» ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γνωρίζετε πολύ καλά πως η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς με επιπτώσεις στις τιμές των πολυεθνικών απανταχού της γης. Το φάρμακο Crestol, το οποίο παραλάβατε τότε με 4,95 ευρώ, σήμερα πουλιέται με 10 ευρώ…», είπε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε:

«Από αυτά τα 150 εκ. ευρώ, το 25% θα το πλήρωνε ο ασφαλισμένος και τα υπόλοιπα ο ΕΟΠΥΥ. Σε αυτήν όμως την περίπτωση, θα αυξανόταν το clawback των εταιρειών. Και για να μην πληρώσουν οι εταιρείες, αυξήσατε την συμμετοχή του ασφαλισμένου…».

Πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης φανερά εκνευρισμένος έλεγε: «Με τη σειρά κ. Κουρουμπλή» «με τη σειρά κ. Κουρουμπλή». Μέχρι που έφθασε στο σημείο να του πει: «Είστε και αδιάβαστος και ανάγωγος».