Ως «επανάσταση του αυτονόητου» παρουσίασαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, το νομοσχέδιο για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής καταχώρισης και εκτέλεσης ιατρικών συνταγών, κατά την συζήτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής – ενώ θετικές υπήρξαν ως επί το πλείστον, οι εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το KKE.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, αναφέρθηκε στην παρατηρούμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 100 εκατ. ευρώ το μήνα και σημείωσε πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη μείωση των σχετικών δαπανών, πάνω από 20%. Σε κάθε περίπτωση πάντως – δεσμεύτηκε ο υπουργός – κανείς πολίτης δεν πρόκειται να στερηθεί των δικαιωμάτων του ως ασθενής.
«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ξεκινάμε στις 18 του μηνός πιλοτικά από τον ΟΑΕΕ και μέχρι το τέλος του χρόνου εντάσσονται στο ίδιο σύστημα το ΙΚΑ και ο ΟΠΑΔ και ακολουθούν τα υπόλοιπα ταμεία» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης. «Ο πολίτης έχει πρόσβαση στο σύστημα με τον κωδικό του, βλέπει το ιστορικό του – και ο γιατρός με την άδεια του ασθενούς, βλέπει τι φάρμακα έχουν γράψει οι άλλοι γιατροί. Πρόκειται για μια σημαντική τομή που βάζει μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, όπου κυριαρχούσε η αδιαφάνεια και η αναποτελεσματικότητα, με τεράστιο κόστος» συμπλήρωσε.
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Βαγιωνάς συμφώνησε πως «η φαρμακευτική δαπάνη, συνεπεία των ενεργειών μιας μειοψηφίας γιατρών και φαρμακοποιών, έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ και είναι προκλητική, κατευθυνόμενη και παράνομη». Ο κος Βαγιωνάς, σημείωσε πως το έργο της αυτοματοποιημένης διαχείρισης των συνταγών του ΙΚΑ, «σχεδιάστηκε, προκηρύχθηκε και σχεδόν ολοκληρώθηκε» από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ τώρα, η ηλεκτρονική μορφή είναι ακόμα καλύτερη. «Το κέρδος από το κόστος, θα είναι διπλάσιο απ’ αυτό που υπολογίζεται» εκτίμησε ο εισηγητής της ΝΔ.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη (ΛΑΟΣ), η οποία μάλιστα ανέφερε, πως «το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από άμεση αναγκαιότητα – και νομίζω ότι θα έπρεπε να το είχαμε από πέρυσι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως».
Θετικός παρά τις ανησυχίες του, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσιωτάκης, ο οποίος υποστήριξε πως η καθυστέρηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, «δεν είναι άσχετη με το πλέγμα της διαπλοκής και της συνδιαλλαγής που υπάρχει στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου». Από την άλλη ωστόσο, ο βουλευτής δεν έκρυψε τις ανησυχίες του για τυχόν «ποινικοποίηση ασθενειών, λόγω αυξημένης ανάγκης τους σε φαρμακευτική αγωγή» – το πρόβλημα «να αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς, επειδή δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν όλα όσα χρειάζονται».
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Νίκος Παπακωνσταντίνου (ΚΚΕ), κρίνοντας πως το νομοσχέδιο «είναι πλήρως συμβατό, ταιριαστό και συντονισμένο με τους στόχους και τις αξιώσεις των πολυεθνικών του φαρμάκου, των συνδέσμων των φαρμακοβιομηχάνων, των μεγαλοχονδρεμπόρων με τις φαρμακαποθήκες, των αξιότιμων κυρίων μεγαλοεισαγωγέων και μεγαλοεξαγωγέων», οι οποίοι, αποσκοπούν «να συσκοτιστούν με χρυσόσκονη τα ζητήματα που αναβλύζουν από τις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις στο ζήτημα του φαρμάκου».
«Το Δ.Σ. του ΙΚΑ, αποφάσισε πως είναι προτιμότεροι οι ακρωτηριασμοί από την δαπάνη των 340 ευρώ για τα παπούτσια στους διαβητικούς. Ένας ανασφάλιστος οικοδόμος με έμφραγμα, απεβίωσε κατόπιν νοσηλείας του στον Ερυθρό Σταυρό, και η διοίκηση του νοσοκομείου ζητά τα χρήματα από τους κληρονόμους του» παρατήρησε ο κος Παπακωνσταντίνου.
«Στόχος μας δεν είναι η μείωση των παροχών, αλλά ο περιορισμός της σπατάλης» απάντησε ο κ. Κουτρουμάνης. «Το επαναλαμβάνω κατηγορηματικά: Κανείς πολίτης δεν θα στερηθεί αυτό που προκύπτει ως αναγκαίο, με βάση πάντα, την επιστημονική προσέγγιση και παραδοχή» τόνισε ο υπουργός.