Με αφορμή τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για σκόπιμη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και επιλεκτική μνήμη.
Ο κ. Κουμουτσάκος υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των κλειστών κέντρων, τονίζοντας ότι η λύση που δίνεται σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τις ανασφάλειες των πολιτών, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση χαρακτήρισε αναγκαίο το μέτρο της επίταξης καθώς όπως είπε, οι υφιστάμενοι δημόσιοι χώροι δεν ήταν ικανοποιητικοί.
Παράλληλα, έκανε λόγο για εξαντλητικό διάλογο που έγινε με τους δημάρχους νησιών που έχουν αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει και συνάντηση μαζί τους ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Όπως υπογράμμισε, η μεταναστευτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης βασίζεται στα έξι «έψιλον»:
- Ενίσχυση ελέγχου συνόρων
- Επιστροφές
- Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου
- Έλεγχος ΜΚΟ
- Επιτηρούμενα αυστηρά κέντρα με κλειστές δομές
- Ευρώπη και διεθνοποίηση
«Προφανώς δεν είναι φυλακές τα κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Δίνουμε λύση στο πρόβλημα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ακούγοντας τις ανησυχίες και την ανασφάλεια της κοινωνίας που υποδέχτηκαν και στήριξαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις για την λειτουργία κλειστών κέντρων «στη μεταναστευτική κόπωση που υπάρχει στα νησιά».
«Γίνονται τα κλειστά κέντρα για αυτούς που έχουν παραβατική συμπεριφορά και άρνηση ασύλου, ώστε να μπορέσουμε να τους επιστρέψουμε. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν λέει να μην υπάρχουν κλειστά κέντρα», επισήμανε ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική αναπληρωτής υπουργός και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι έχει επιλεκτική απώλεια μνήμης.
«Για την αξιωματική αντιπολίτευση η ιστορία του μεταναστευτικού προσφυγικού προβλήματος ξεκινά από τις 7 Ιουλίου και μετά που παραλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρα. Να θυμίσω όμως τι παραλάβαμε; Υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, τριπλάσιες εισροές, μηδέν εκροές και 80.000 αιτήσεις ασύλου σε εκκρεμότητα», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Και συμπλήρωσε: «Με αυτό το στρεβλό εργαλείο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη μεταναστευτική πρόκληση και τη κατακόρυφη δραματική αύξηση των εισροών που ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων τουρκικών επιδιώξεων. Στη κριτική σας μας μέμφεστε για κακή διαχείριση αλλά δεν λέτε πότε έγινε η αύξηση των εισροών και τι την πυροδότησε».
Επίσης, αναγνώρισε ότι «υπήρξαν και ολιγωρίες και καθυστερήσεις», οι οποίες όπως είπε, «οφείλονται στο στρεβλό εργαλείο που παραλάβαμε για να διαχειριστούμε τη κρίση». Όπως επισήμανε, «ήρθε μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός, που τη σωστή ώρα διαγνώσκει τι πρέπει να γίνει και κάνει τη σωστή παρέμβαση. Παίρνει το θάρρος και το πολιτικό κόστος και το κάνει. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.
Εμείς έχουμε και το πολιτικό θάρρος και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δράσεις και να μην επιστρέψουμε στη σχιζοφρενική λογική και να το αφήσουμε να διαιωνίζεται. Λήφθηκε η σωστή απόφαση στη σωστή ώρα», είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική.
Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ακόμα ότι σε κλειστό κέντρο θα παραμένουν και αυτοί που φθάνουν στη χώρα, για ένα χρονικό διάστημα 25 ημερών, όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές νόρμες και θα επιτηρείται αυστηρά η είσοδος και έξοδος τους με κάρτα ενώ το βράδυ θα κλείνει 100%. «Αυτός ο τύπος κέντρων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η σχιζοφρενική πολιτική σας παραβιάζει τη λογική. Το μείγμα της δικής μας πολιτικής είναι σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και σεβασμός των πολιτών που αισθάνονται ανασφαλείς», ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Και τα κλειστά κέντρα θα γίνουν και η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει διότι σε συνδυασμό με την ενίσχυση των συνόρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου θα υπάρξουν αποτελέσματα. Έπρεπε να γίνει αυτή η εμβληματική κίνηση για να στείλουμε εντός και εκτός της χώρας το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τη λύση του προβλήματος».
Ο κ. Κουμουτσάκος απέρριψε και τις αιτιάσεις περί αυταρχικής κυβέρνησης, για να σημειώσει ότι υπήρξε εξαντλητικός διάλογος δύο μηνών με την κοινωνία και με προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους ενώ επεσήμανε ότι, «όταν προκύπτει επείγουσα, σοβαρή πρόκληση δεν μπορεί αυτός ο διάλογος να γίνει φρένο στο να επιλυθεί το πρόβλημα».
«Το κοινό καλό είναι να υπάρξει καταλαγή στα συνοριακά νησιά της χώρας. Είμαι βέβαιος, και θέλω να ενθαρρύνω τους τοπικούς άρχοντες να διακόψουν τις πολιτικές άρνησης, ότι θα βρεθεί κοινός τόπος διότι η έγνοια μας είναι να είμαστε όλοι δίπλα για να εφαρμόσουμε μια μεταναστευτική πολιτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ασφάλεια των πολιτών», επισήμανε.
Ενώ καταληκτικά και αναφορικά με την κύρωση της κοινοτικής οδηγίας , είπε ότι θέτει αυστηρές προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό έρευνα, σπουδές, πρακτική εξάσκηση, εθελοντική υπηρεσία και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση την εφαρμόζει όχι γιατί είναι φερέφωνο της Ευρώπης, αλλά γιατί σκέπτεται το συμφέρον της κοινωνίας».