Σε αρένα αντιπαραθέσεων για το ζήτημα των δικογραφιών και των συμπληρωματικών στοιχείων που αφορούν στην υπόθεση των Τεμπών μετατράπηκε η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγείρουν αντιδράσεις και αμφισβητήσεις για το αν έχουν παραλειφθεί όλες οι σημαντικές πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες του Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι σε κανένα στάδιο έως και σήμερα δεν υπήρξε απόκρυψη στοιχείων και πως η δικογραφία που αφορά στην αλλοίωση του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος είχε ήδη δημοσιοποιηθεί, όταν μεταβιβάστηκε στο Σώμα των βουλευτών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού, δεν υπάρχει υποχρέωση να δημοσιοποιηθούν τα συμπληρωματικά έγγραφα που εστάλησαν τον περασμένο Αύγουστο, περιλαμβανομένου του πορίσματος της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας. Αυτό το πόρισμα, επιπλέον, αποτελεί τη βάση και της κατάθεσης αίτησης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πιθανές ποινικές ευθύνες που αφορούν, μεταξύ άλλων, και του πρώην υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κακλαμάνης, «τα συμπληρωματικά έγγραφα που έρχονται προς συσχέτιση άλλης ήδη ανακοινωθείσας δικογραφίας δεν ανακοινώνονται, τουλάχιστον από το 2005 και μετά, από κανέναν πρόεδρο Βουλής. Ουδέποτε έγγραφο συμπληρωματικό ανακοινώθηκε. Απλά ενσωματώνεται στην κύρια δικογραφία. Οποιοσδήποτε συνάδελφος από την αντιπολίτευση ήθελε, μπορούσε να δει τη δικογραφία». Την ίδια ώρα, πάντως, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον τέως πρόεδρο της Βουλής και επερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα, για την απόφαση να κρατήσει τα συμπληρωματικά έγγραφα στο συρτάρι του, με τη Δ’ αντιπρόεδρο και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη να αναφέρει ότι υπάρχει μια ασάφεια στον Κανονισμό της Βουλής ως προς τι ανακοινώνεται και τι όχι, καθώς το άρθρο 153 αναφέρει γενικά για «στοιχεία».

Ειδικότερα, αναφέρει επί λέξει το συγκεκριμένο άρθρο στην παράγραφο 2: «Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνει στην Ολομέλεια της Βουλής ή στο τμήμα διακοπής των εργασιών της, αμέσως μετά την υποβολή τους, τα στοιχεία που διαβιβάζονται στη Βουλή, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 86 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγματος. Τα πρωτότυπα των στοιχείων παραμένουν προς φύλαξη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη Βουλή διαβιβάζονται, σε σφραγισμένο φάκελο, κεκυρωμένα αντίγραφα των στοιχείων αυτών, αριθμημένα κατ’ αύξοντα αριθμό και καταγεγραμμένα σε κατάσταση».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Παναγιώτης Δουδωνής υποστήριξε ότι η μη ανακοίνωση αυτών των εγγράφων είναι λανθασμένη, δεδομένου ότι με την αλλαγή της εισαγγελικής παραγγελίας, ουσιαστικά διαμορφώνεται μια νέα δικογραφία που αξίζει να γίνει γνωστή στο κοινό. Η Ντόρα Μπακογιάννη από τη Νέα Δημοκρατία φέρεται να τόνισε πως «δεν μπορούμε να φορτώνουμε τη δική μας ανεπάρκεια στον Κώστα Τασούλα», επισημαίνοντας ότι η διαχείριση των εγγράφων αφορά το σύνολο της διαδικασίας και όχι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Μάλιστα, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξέφρασε τον προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είχαμε δει τη δικογραφία τον Μάιο, την είδαμε ξανά το φθινόπωρο, ξανά με το συμπλήρωμα». Υποστήριξε, μάλιστα, πως από το σύνολο των ποινικών στοιχείων που περιλαμβάνει η σχετική δικογραφία που βρίσκεται στο Κοινοβούλιο, προκύπτουν μόνο ενδεχόμενες ευθύνες πλημμεληματικού χαρακτήρα. «Οι νομικοί μας είπαν ότι δεν υπάρχει κάτι, ακούσαμε και τους συγγενείς. Έχει μια παράβαση, ένα πλημμέλημα για τον κ. Τριαντόπουλο. Μας φάνηκε πρόωρο με εκείνα τα στοιχεία το αίτημα για την προανακριτική». Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει “όχι” στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να κινηθεί μεμονωμένα, αποκλείοντας τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης από τη δυνατότητα κοινών δράσεων. Και αυτό διότι για την κατάθεση αιτήματος για προανακριτική απαιτούνται μόλις 30 υπογραφές, τις οποίες διαθέτει από μόνο του το ΠΑΣΟΚ, αντί των 50 υπογραφών, που απαιτεί η κατάθεση αιτήματος για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.