Με τις δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν αργά χθες το βράδυ, η κυβέρνηση προχωρά στην επίταξη χώρων για τη δημιουργία ελεγχόμενων- κλειστών κέντρων στα νησιά παρά τις αντιδράσεις και ταυτόχρονα αποδίδει στους δήμους που φιλοξένησαν πρόσφυγες και μετανάστες το ενιαίο τέλος ύψους περίπου 9,5 εκ ευρώ για το 2019.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Μαστίγιο και καρότο με άλλα λόγια, καθώς η κυβέρνηση αφενός δεν υποχωρεί στο σχεδιασμό της θέλοντας να προλάβει το καλοκαίρι, αφετέρου ικανοποιεί το αίτημα οικονομικής στήριξης των δήμων.
Με τη δεύτερη ΚΥΑ, που υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, διασφαλίζεται ότι οι δήμοι που φιλοξενούν τους συνολικά 63.276 διαμένοντες στην Ελλάδα θα λάβουν εντός του Φεβρουαρίου την ενίσχυση ύψους 150 ευρώ ανά άτομο που διαμένει σε δομές. Το μεγαλύτερο ποσό θα λάβει φυσικά ο δήμος Λέσβου με τις τρεις πολυάριθμες δομές (η Μόρια είναι η μεγαλύτερη με 18.646 διαμένοντες), ο δήμος Σάμου και ακολουθεί ο δήμος Χίου, δηλαδή τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Ενώ με την πρώτη ΚΥΑ καλύπτονται οι πιστώσεις για τη διαμόρφωση των επιταγμένων ακινήτων στα ίδια τρία νησιά.
Καζάνι που βράζει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Οι δήμαρχοι των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου βεβαίως αντιδρούν στη δημιουργία των ελεγχόμενων- κλειστών δομών, για το λόγο αυτό αποφάσισαν να μην έλθουν στην Αθήνα, όπου αύριο επρόκειτο να έχουν συνάντηση με τον κ. Μηταράκη και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, συνάντηση η οποία ακυρώθηκε ως εκ τούτου.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της ξεκαθαρίζει ότι εξήντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου, αλλά όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πετσας χθες στο briefing, «ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι αδράνειας».
Και από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκαθαρίζουν ότι τα νέα κέντρα είναι το μέσο για την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο, ο οποίος και θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών.
Ενώ ο κ. Πέτσας αφού υπενθύμισε με νόημα ότι η ακυρωθείσα συνάντηση της Πέμπτης δεν αφορούσε μόνο τις δομές, αλλά και το ταμείο αλληλεγγύης (ύψους 25 εκ ευρώ) και τα ζητήματα υποδομών υγείας και παιδείας, επανέλαβε ότι η απαίτηση των τοπικών αρχόντων των νησιών και να κλείσουν τα υπάρχοντα κέντρα και να μη δημιουργηθούν νέα είναι μη ρεαλιστική, καθώς προφανώς οι ροές δε θα σταματήσουν, αν και στόχος της κυβέρνησης είναι να μην προκληθεί επιπλέον συμφόρηση μόλις βελτιωθεί ο καιρός και ταυτόχρονα να προχωρήσουν είτε οι χορηγήσεις ασύλου είτε οι επιστροφές.
Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής
Καθώς πάντως ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν στην πραγματικότητα τους δήμους που αντιδρούν είναι το οικονομικό, στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι σιγά σιγά θα λυθούν τα ζητήματα. Όπως αναφέρθηκε εντός του Φεβρουαρίου θα λάβουν την ενίσχυση για το 2019, ενώ πλέον η πληρωμή θα γίνεται ανά τρίμηνο.
Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι οι διαγωνιστικές διαδικασίες για να αρχίσουν τα έργα και οι διαδικασίες αποζημίωσης των ιδιοκτητών των χώρων που επιτάχθηκαν για τη δημιουργία των κλειστών- ελεγχόμενων δομών. Εκτιμάται ότι το ζήτημα μπορεί να προχωρήσει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι δήμοι και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πάντως επί του παρόντος επιμένουν. Το έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε χθες να… διακόψει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η απόφαση επίταξης και να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση.
Προανήγγειλε επίσης προσφυγή στην ελληνική δικαιοσύνη και το Ευρωκοινοβούλιο για την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης, καθώς και συλλαλητήριο την Πέμπτη μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με Μηταράκη- Γεραπετρίτη.
Η περιφέρεια μάλιστα εμμένει στα ψηφίσματα των δήμων του Βορείου Αιγαίου, που επιμένουν να αποσυμφορηθούν τα νησιά, να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας, αλλά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα. Νομικά και όχι μόνον έχουν προαναγγείλει ότι θα κινηθούν και οι δήμοι παράλληλα με την περιφέρεια.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δέχεται πυρά και εξ αριστερών για υπερβολική σκληρότητα και εκ δεξιών γιατί τα κλειστά κέντρα θα είναι στην πραγματικότητα ελεγχόμενα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε χθες να απευθυνθεί στο σκληρό δεξιό ακροατήριο, καταλήγοντας πάντως να αμφισβητήσει ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική.
Ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε στην ΕΡΤ ότι τα κέντρα είναι ή θα πρέπει να είναι κλειστά, «όπως η Αμυγδαλέζα, να μη βγαίνει κουνούπι», ενώ στην επισήμανση πως σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ δε θα τα χρηματοδοτεί, δήλωσε… υπεράνω χρημάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτιμά την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων.
Μάλιστα υποστήριξε ότι εάν οι νέες δομές είναι παντελώς κλειστές οι μετανάστες θα προτιμούν να επιστρέφουν στην Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι περνούν… καλά στη Μόρια, παρότι μόλις πριν λίγες ημέρες έγινε διαδήλωση ακριβώς για να φύγουν από τη δομή που η ΝΔ χαρακτηρίζει απάνθρωπη επιρρίπτοντας την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ.