Υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ το κόστος της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων με μέσα και προσωπικό, στις επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης, (αεροπορικές και ναυτικές) υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου έρευνας-Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), κατά τη δεκαετία 2010-2020.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή, σχετικά με τον αριθμό των αποστολών και το κόστος τους από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για την καταβολή αποζημιώσεων προς το ελληνικό Δημόσιο από κινητοποιήσεις και επιχειρήσεις διάσωσης λόγω ανευθυνότητας και υπαιτιότητας πολιτών. Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε τα εξής:
Ο Στρατός Ξηράς κατά την περίοδο 2010-2019 συνέδραμε με δυνάμεις σε 16 περιστατικά έρευνας-διάσωσης, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στα 45.902,39 ευρώ.
Τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, κατά το χρονικό διάστημα 2012-2020 έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης:
α. Με μονάδες επιφάνειας, δηλαδή πολεμικά πλοία, σε 42 συνολικά αποστολές/επιχειρήσεις και αντίστοιχο κόστος 1.798.526,94 ευρώ.
β. Με ελικόπτερα τύπου S-70 σε 52 συνολικά αποστολές / επιχειρήσεις και αντίστοιχο κόστος 971.650,28 ευρώ.
Τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίησαν συνολικά 185 αποστολές έρευνας-διάσωσης, συμπληρώνοντας 358,7 ώρες πτήσης και το συνολικό κόστος πτήσεων για το εν λόγω χρονικό διάστημα ανήλθε στα 1.440.933,54 ευρώ.
Συνολικά το κόστος για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης ανήλθε σε 4.257.013,15 ευρώ, την τελευταία δεκαετία.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρέπεμψε στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που είναι αρμόδια να απαντήσουν περαιτέρω.
«Η αποστολή Patriot στη Σ. Αραβία δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στην αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας»
Η αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στην αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας και επιπρόσθετα θα προβάλλει διεθνώς την αεροπορική ισχύ της πατρίδας, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην απάντηση του σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το οπλικό σύστημα (Ο/Σ) Patriot, αποτελεί τμήμα ενός πολυδιάστατου πλέγματος των μέσων που συνθέτουν την αεράμυνα της χώρας, τα οποία είναι τοποθετημένα κατάλληλα, ώστε η οποιαδήποτε προσωρινή απουσία ενός εξ’ αυτών να μην έχει αρνητική επίπτωση στην αντιαεροπορική μας κάλυψη, ενώ παράλληλα επιδιορθώθηκε ένα επιπλέον σύστημα. Επιπρόσθετα, η μετάβαση της Μοίρας Patriot στη Σαουδική Αραβία θα προβάλει διεθνώς την αεροπορική ισχύ της πατρίδας μας».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθυμίζει ότι «το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, στο πλαίσιο των Διεθνών Συμμαχιών, συμμετέχει σε αποστολές, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο, με γνώμονα την διεθνή παρουσία της χώρας και την περαιτέρω ανάδειξή της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στο ευρύτερο γεωστρατηγικό περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, στις απορρέουσες τεχνικές συμφωνίες, λαμβάνονται υπ’ όψιν, πάντοτε και πρωτίστως, τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους».