Είναι ψευδές, επικίνδυνο, άδικο να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως κεντρικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας οικονομίας, τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους και υπενθυμίζοντας ότι αν το ελληνικό χρέος είναι 350 δισ. ευρώ οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης έχουν χρέος 7 τρισ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι το διαρθρωτικό πλεόνασμα της Ελλάδας είναι 5%, που είναι η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ και τόνισε: «Χρειαζόμαστε κοινωνική συναίνεση στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πολίτης δεν αντέχει άλλη μείωση εισοδήματος».
Στον κ. Βενιζέλο ετέθη η ερώτηση για το κατά πόσον η κυβέρνηση έχει κάποιο όριο πέραν του οποίου θα ζητήσει τη διακοπή ενός προγράμματος, που έχει προκαλέσει σε όρους ΑΕΠ, ανεργίας, βιομηχανικής παραγωγής κλπ τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην ιστορία του καπιταλισμού, περιλαμβανομένου και του Κραχ του 1929 και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Ο αντιπρόεδρος απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει «κόκκινη γραμμή», την οποία έχει κατ’ επανάληψη πει, και διερωτήθηκε τι θα συνέβαινε στην περίπτωση της εναλλακτικής, η οποία περιέγραφε απόλυτη εθνική κατάρρευση, καταστροφή του τραπεζικού και του παραγωγικού ιστού, πιθανώς πτώση του ΑΕΠ, όχι κατά 25%, αλλά κατά 75% κλπ.
«Πολλοί συμπολίτες μας, που δεν μας καταλαβαίνουν τώρα, θα μας καταλάβουν» είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε αρραγές το κυβερνητικό μέτωπο και κάλεσε στη διαμόρφωση συνθηκών συσπείρωσης, αισιοδοξίας, ασφάλειας καθώς και εθνικής συναίνεσης στον λαό.
«Οι συνομιλίες για το κυπριακό έχουν εν τοις πράγμασι ξεκινήσει, ανεξαρτήτως ανακοινωθέντος. Το ανακοινωθέν δεν είναι ένα τυπικό κείμενο, αναφέρεται στην ουσία των συνομιλιών και επομένως είναι το ίδιο το προκαταρκτικό αποτέλεσμα της αρχής των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της Κύπρου.
Υπενθύμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να αναφερθεί στο ανακοινωθέν η ανάγκη τήρησης των αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, βεβαίως, να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, που να μπορεί να εγκριθεί σε δημοψήφισμα. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, θα γίνει σε υψηλό υπηρεσιακό επίπεδο, δεν συνιστά εκ του σύνεγγυς τετραμερή, την οποία η Αθήνα διευκρίνισε ότι δεν αποδέχεται και δεν θα αποδεχθεί.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Η σημασία της Αιγύπτου είναι πολύ μεγάλη ώστε πρέπει, πάση θυσία, να αποφευχθεί η αστάθεια σε αυτή τη χώρα». Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στις «αντιστάσεις» που συναντά η διαδικασία «Γενεύη 2» για τη Συρία, από την πλευρά τόσο της συριακής κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης και τόνισε τη σημασία να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση στη μεσογειακή αυτή χώρα.
Τέλος υπογράμμισε τη σημασία της Λιβύης, τόσο ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ, όσο και για τις μεταναστευτικές ροές και την όλη κατάσταση στη Μεσόγειο.