Στην επίθεση βγαίνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνη Σαμαράς, αναζητώντας στήριξη για τη χώρα, την ώρα που το δράμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, επιστρέφει στο σημείο που ξεκίνησε.
Το Bloomberg εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαθέτει δυο πλεονεκτήματα τα οποία δεν διέθεταν οι προκάτοχοί του.
Πρώτον, αναμένει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και δεύτερον προβλέπει επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας το 2014 για πρώτη φορά από το 2007. όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κάτω του 9% από 18% πέρυσι.
Η μάχη αυτή θα δοθεί σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2014 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγει εκλογές τον ερχόμενο Μάιο.
Πάντως το Bloomberg, υπογραμμίζει ότι πριν ληφθεί απόφαση για οποιαδήποτε τρίτη διάσωση, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας το 2014, το οποίο εκτιμάται από το ΔΝΤ στα 4,4 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει ακόμα να αποδείξει ότι έχει σημειώσει πρόοδο και σε άλλους τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να εξασφαλίσει την αποδέσμευση της εναπομένουσας δόσης του 1 δισ. ευρώ, από τα 5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο.
Το δημοσίευμα, χαρακτηρίζει ελάχιστον το πολιτικό περιθώριο που έχει η κυβέρνηση Σαμαρά για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας.
Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, αναμένεται σήμερα να σηματοδοτήσουν τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται η ευρωζώνη να βοηθήσει τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 16 μήνες.
Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στο έκτο έτος ύφεσης, που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας στο 28%, ο Σαμαράς καλείται να κινηθεί ενόψει της υπογραφής τρίτου πακέτου διάσωσης, καθώς η κυβέρνησή του κατέχει ισχή πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Μετά από 4 χρόνια και 496 δισ. για τη διάσωση πέντε κρατών –μελών της ευρωζώνης, οι ευρωπαίοι εξακολουθούν να ασχολούνται με την Ελλάδα, η οποία παραλίγο να οδηγήσει σε διάλυση την ευρωζώνη, σχολιάζει το Bloomberg.
Ενώ η Ελλάδα ζητά περισσότερη βοήθεια, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, ετοιμάζονται για έξοδο από τα προγράμματα.