Αυτονόητο χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αυτό που είπε σε προηγούμενη δήλωσή του, πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται». Μιλώντας στον Αντέννα, ο ο. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η απάντηση δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών με καταδίκη της «υποκριτικής» στάσης της Άγκυρας, «η οποία επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο, βάσει του οποίου πρέπει κατά τον Χουλουσί Ακάρ να αποστρατικοποιηθούν 16 νησιά, ενώ η ίδια συνεχώς το αγνοεί και παραβιάζει τη νομιμότητα».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως αυτό είχε πει και ο πρωθυπουργός προς πάσα κατεύθυνση. «Καθήκον της συντεταγμένης εθνικής πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας να λέει σαφώς πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αν αυτές παραβιαστούν και θιγούν ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τότε αυτή οφείλει να αντιδράσει, δεν οφείλει να κάθεται αμέριμνη και αδρανής».
«Σε αυτό το πλαίσιο και φυσικά ξεκινώντας από τις διπλωματικές ενέργειες εξετάζονται όλα τα σενάρια. Μέσα σε όλα τα σενάρια είναι και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής. Τόσο απλά. Δεν σημαίνει πως εκεί θα καταλήξουμε, ευχής έργον είναι να μην καταλήξουμε εκεί κι αυτή είναι και η έννοια της αποτροπής, αλλά πρέπει να το πούμε» πρόσθεσε.
«Η δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να είναι έτοιμες για όποια ώρα προκύψει ανάγκη., Ευχής έργον να μην προκύψει, προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Όμως η προσπάθεια γίνεται με συνέπεια και επαγγελματισμό από την ηγεσία των ΕΔ, αυτή είναι η δουλειά τους και τη κάνουν καλά, έχουν εκπαιδευτεί και έχουν και την αίσθηση του καθήκοντος και της αποστολής» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη θλιβερή επέτειο της κρίσης των Ιμίων, τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δημιουργούν ανάφλεξη, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα τότε θρήνησε τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και δημιουργήθηκε και το θέμα του γκριζαρίσματος κάποιων ζωνών στο Αιγαίο.
«Αντιμετωπίζουμε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ψυχραιμία και σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα» κατέληξε ο υπουργός.