«Είναι τεράστιο λάθος, έχει αποδειχθεί εκατό χιλιάδες φορές, να θεωρείς ότι θα λύσεις το μεταναστευτικό, το οποίο είναι ένα διεθνές πρόβλημα με κλειστά κέντρα» υπογράμμισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β2 δυτικού τομέα Αθηνών Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε κλειστά κέντρα συν δύο προαναχωρησιακά κέντρα στη Λέσβο και στην Κω, υπεραρκετά» και, όπως είπε, αν φτιαχτούν «κλειστά κέντρα ιδιαίτερα με βάση στο σχέδιο του κ. Στεφανή (…)έχουν βάλει μία βόμβα στα νησιά καταρχήν, θα υπάρχουν εντάσεις, θα υπάρχουν συγκρούσεις».
Ερωτηθείς για την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου τόνισε πως «το βασικό δεν είναι μόνο να επανιδρυθεί το υπουργείο, αλλά να αλλάξει και η πολιτική» και συμπλήρωσε: «η πολιτική λοιπόν απαιτεί μια τεράστια εγρήγορση στο εξωτερικό επίπεδο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Τουρκία ώστε να διακοπούν, να μειωθούν, να ελαχιστοποιηθούν οι ροές».
«Και επιχειρησιακά ο σχεδιασμός είναι λάθος. Μην μπλέκουμε τις διαδικασίες που αφορούν το μεταναστευτικό και την εσωτερική κατάσταση μιας χώρας με μια στρατιωτική επιχείρηση (…)Θα πρέπει να δούμε και τις ελάχιστες κοινές γραμμές ή εκεί που μπορεί ο καθένας να βοηθήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βίτσας πρότεινε «μέσα στη Βουλή να φτιαχτεί μια διακομματική επιτροπή, η οποία θα πηγαίνει -εκτός βέβαια από την Ελληνική Λύση που δεν φαντάζομαι να θέλει να συμμετάσχει με αυτή την έννοια το λέω – θα πείθει και θα βρίσκει και κίνητρα για τις τοπικές κοινωνίες να φιλοξενούν για ένα χρονικό διάστημα αυτούς τους ανθρώπους ώστε πιο γρήγορα, πιο ομαλά να προχωράει η διαδικασία ασύλου».
Για την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, επισήμανε πως «από την πρώτη στιγμή είπα ότι ήταν ένα τεράστιο λάθος και διοικητικό και πολιτικό. Πήρε έξι μήνες τον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του να καταλάβουν το λάθος που είχαν κάνει (…)».
Σε σχέση με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Βίτσας είπε πως «ήθελε να πάει η Ελλάδα, δεν εκλήθη» εξέλιξη που όπως είπε « ήταν μια ήττα της ελληνικής διπλωματίας». Επισήμανε ότι «είναι πολύ καλύτερο οι ηγέτες να συζητάνε με λόγια για να βρίσκουν λύσεις, παρά να συζητάνε με όπλα, άρα το βλέπω από αυτή την άποψη θετικό».
«Από την άποψη του να λυθεί το ζήτημα της Λιβύης και του εμφυλίου πολέμου έγιναν ελάχιστα βήματα, ήταν ένα βήμα, υπήρχαν οι διατυπώσεις για εκεχειρία για εμπάργκο όπλων (…) έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και επιτρέψτε μου να πω και πολύ αίμα μπροστά μας στην άτυχη αυτή χώρα και στον άτυχο αυτό λαό, ώστε να βρεθεί μία λύση» πρόσθεσε.
Ο κ. Βίτσας ρωτήθηκε εάν παρότρυνε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα, σημείωσε «ναι αυτό το έχω κάνει» και συμπλήρωσε: «Θα ήταν μια γενναία πράξη από την Πρόεδρο (της Δημοκρατίας) που πρόκειται να εκλεγεί αύριο, πάνω σε βασικά ζητήματα -γιατί είναι επικίνδυνα τα πράγματα και στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο- να κάνει προσπάθειες ώστε να συγκληθεί μια τέτοια και να πουν σε αυτά τα τρία ζητήματα οι πολιτικοί αρχηγοί ότι συμφωνούν. Είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτό γίνεται μόνο με έναν τρόπο, το ζητάει ο πρωθυπουργός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν εννοώ την επόμενη μέρα, θα χρειαστεί κάπως να ενημερωθεί, αλλά αυτό θα ήταν ωφέλιμο».