«Η Ελλάδα επέστρεψε» διακήρυξε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Initiative με θέμα «Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας» στη Νέα Υόρκη. «Επέστρεψε ως ισοδύναμο μέλος της Ευρωζώνης στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης» εξήγησε.
Αναφερόμενος στο ταξίδι του είπε ότι «το βασικό θέμα είναι η σταθερότητα. Η Ελλάδα σταθεροποιείται οικονομικά και πολιτικά και έχει γίνει προπύργιο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η σταθεροποίηση της Ελλάδας έχει θετικές επιπτώσεις πέρα από τα σύνορά της. Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ήταν πριν από έναν χρόνο. Πέρυσι η Ελλάδα εθεωρείτο πρόβλημα σε μία σταθερή περιοχή, τώρα είναι το σημείο σταθερότητας σε μία περιοχή που δυστυχώς αποσταθεροποιείται».
Ο κ. Σαμαράς μίλησε, επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τις συναντήσεις που είχε με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, διευθυντικά στελέχη και επενδυτές καθώς και με τους ηγέτες του Κογκρέσου και βουλευτές, σε μία δύσκολη γι’ αυτούς στιγμή, όπως και με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.
Αυτό που εισέπραξα από τις επαφές είναι ο σεβασμός τους σε μία χώρα που κάνει θυσίες, για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να πετύχει το οικονομικό comeback, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος περιέγραψε τις συνέπειες της κρίσης, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, οι Έλληνες χάσανε το 40% του βιοτικού τους επιπέδου, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27% και για τους νέους στο 60%. Μίλησε όμως και για τα αποτελέσματα της προσπάθειας, ότι εκμηδενίστηκε το έλλειμμα που βρισκόταν στο 15% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε οριακά, χάρη στο μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ σε χώρα.
Τώρα πια όλοι προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη από το 2014, ήδη η ύφεση το 2013 είναι μικρότερη από ότι αρχικά προβλεπόταν, ενώ και το ποσοστό της ανεργίας είναι ελαφρώς μικρότερο το δεύτερο από το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από πάνω από δέκα χρόνια. Είναι αυτό το σημαντικότερο κριτήριο που θα πείσει την τρόικα, την Κομισιόν, το ΔΝΤ ότι κάναμε την δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκτίμησε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι και η αγορές έδωσαν την ψήφο τους αυτή την εβδομάδα καθώς το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο είναι γύρω στο 9%, έναντι 10,4% πριν μερικές εβδομάδες και 27% πέρσι.
Προφανώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε γιατί ξεκινήσαμε από πολύ αρνητικό σημείο αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο και κινούμαστε μπροστά με ταχύτητα, τόνισε και υπογράμμισε ότι σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις έχουμε γυρίσει το πλοίο, σταματήσαμε να πέφτουμε, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας και έχουν αρχίσει να ανακάμπτουμε.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα πολιτικά ζητήματα λέγοντας ότι η χώρα έχει πετύχει την πολιτική της σταθεροποίηση, παρότι σε αυτή την πρωτοφανή κρίση ενισχύθηκαν ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. Έκανε όμως ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή, επισημαίνοντας ότι είναι ντροπιαστική κα ανησυχητική συνάμα η ύπαρξή της, ωστόσο η κυβέρνηση έχει συντρίψει τους νεοναζί, καθώς η ηγεσία της οδηγείται στη Δικαιοσύνη ενώ ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της είναι ήδη φυλακή.
O λαϊκισμός χάνει έδαφος και όλα αυτά έγιναν με τήρηση των δημοκρατικών κανόνων και με την τήρηση των νόμων, χωρίς να διολισθήσουμε στον λαϊκισμό και στον εξτρεμισμό που πολεμάμε, πρόσθεσε.
Υποστήριξε ότι η ελληνική κοινωνία συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πάει μπροστά, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται, ότι δεν μπορεί να είναι κοινωνία κατανάλωσης και ότι έχει ανάγκη να παράγει. Ακόμη ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει και ελπίζουν και όσο περισσότερο ελπίζουν τόσο σταθεροποιείται η χώρα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στο Ισραήλ την ερχόμενη Δευτέρα με σκοπό την οικοδόμηση μίας στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου. Οι τρεις χώρες έχουν ενεργειακούς πόρους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που όταν προχωρήσει η αξιοποίησή τους θα μπορούν να καλύπτουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.