Σε μία το πολύ εβδομάδα, θα κατατεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας, το οποίο θα αποτελεί συγκερασμό των τεσσάρων προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί (από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και θα υλοποιεί την απόφαση – πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε «να εξηγήσει ο κ. υπουργός γιατί δεν υπάρχει μέχρι σήμερα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις νόμου τουλάχιστον από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να εξηγήσει ο κ. Σαμαράς την εντυπωσιακή στροφή του σε σχέση με τα όσα προεκλογικά έλεγε περί λαθρομεταναστών, εγκληματικότητας και “αποθήκης ανεπιθύμητων”, να εξηγήσει ο κ. Βενιζέλος τι σημαίνει η δημόσια μεταστροφή του σε αντιδιαστολή με την προκλητικά μισαλλόδοξη τοποθέτησή του για τη λίστα Λαγκάρντ, όπου μίλησε για καταθέτες ενός συγκεκριμένου θρησκεύματος (του εβραϊκού), να μας εξηγήσει ο κ. υπουργός τι συμβαίνει με τον σύμβουλό του στο υπουργείο Εσωτερικών (τον κ. Κωτούλα) που εξέφραζε σε κείμενό του το θαυμασμό του για τον ναζισμό και έλεγε πως δεν έπρεπε να καταγγέλλεται».
«Ενοχλούν πάρα πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ, απ’ ό,τι φαίνεται, οι επιτυχίες του πρωθυπουργού στο ευρωπαϊκό πεδίο και στις ΗΠΑ, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες του για τους θεσμούς της Δημοκρατίας», απάντησε ο κ. Αθανασίου. «Προφανώς παίρνετε παράδειγμα απ’ τις μεταστροφές που έχει το κόμμα σας και ασχολείστε με τη λίστα Λαγκάρντ, σε μια συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα», συμπλήρωσε.
Ο Δημ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή) διακήρυξε πως το κόμμα του «κινείται ενάντια στο ντόπιο κατεστημένο, φιλελεύθερο και μαρξιστικό, τα κόμματα του οποίου αφήνουν στην άκρη τις υποτιθέμενες διαφορές και συνασπίζονται εναντίον μας. Ελπίζουμε σε μια μελλοντική συνεδρίαση να προστατεύσουμε την εθνική μνήμη από κάθε νέο γενίτσαρο (…). Ελπίζω ότι κάποτε θα δούμε ένα νομοσχέδιο ενάντιο στο ρατσισμό απέναντι στους Έλληνες».
Για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, η Θ. Τζάκρη πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής από «τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, από τις οποίες δεν εξαιρείται, ούτε το ΚΚΕ. Η σοβαρότητα του ζητήματος είναι πολύ μεγάλη. Δεν είναι δυνατόν για τον ρατσισμό να υπάρχουν δεξιές, ή αριστερές απόψεις».
– «Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε πως το “συνταγματικό τόξο” είναι ορολογία του ΠΑΣΟΚ και εφόσον είναι ορολογία του ΠΑΣΟΚ δηλώνω εκτός συνταγματικού τόξου», απάντησε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Β. Καπερνάρος.
– «Δεν ξέρω τι συνειρμούς ήθελε να προκαλέσει η κ. Τζάκρη. Είναι της μόδας η θεωρία του συνταγματικού τόξου», σχολίασε ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ). «Επειδή, πάντως, ανακοινώθηκε απ’ τον κ. υπουργό πως βασικός άξονας του νομοσχεδίου θα είναι η εναρμόνιση με την απόφαση – πλαίσιο της ΕΕ, εμείς λέμε ευθύς εξ αρχής ότι έχουμε κάθετη αντίθεση, καθώς είναι εκείνη που κατεξοχήν εισάγει τη θεωρία των δύο άκρων».
– «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προσαρμοστεί στην απόφαση – πλαίσιο. Είναι κάτι που δυστυχώς το πληρώνουμε ως χώρα, μετά και απ’ τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα», παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ).
Υπέρ του συγκερασμού των προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί, τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας. «Πολλές από τις προτάσεις που βρίσκονται και στο ένα και στο άλλο κείμενο, δεν με βρίσκουν αντίθετο. Να τις συνθέσετε», κάλεσε τον υπουργό ο κ. Κουτσούμπας.