Δεν αποκλείεται να συζητηθεί η αναδρομική επιστροφή νοσηλίων και εξόδων σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ όταν καταβάλλουν αναδρομικά τις καθυστερούμενες εισφορές τους, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας με σκοπό την ενημέρωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής και ειδικότερα του τομέα ευθύνης του.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά της κρίσης στη χώρα μας και στα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της με κύριο άξονα την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού και την απόκτηση πρωτογενούς πλεονάσματος ως προϋπόθεση αναστροφής της αρνητικής πορείας της οικονομίας.
Υποδεχόμενος τον υπουργό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Ρεκλείτης ανέφερε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός ότι οι τράπεζες εδώ και 3-4 χρόνια έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων και δεν δίνουν σε κανέναν. Ούτε στους συνεπείς επαγγελματίες δεν δίνουν και πολλές επιχειρήσεις με σπουδαία και πολύχρονη παρουσία κινδυνεύουν να κλείσουν. Οι πολιτικοί μας, αντί να σκύψουν στα προβλήματα αισθανόμαστε ότι “σφυρίζουν αδιάφορα” λες και αυτοί δεν ήταν μέρος του προβλήματος με μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση».
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του ο υπουργός σχολίασε μεταξύ άλλων: «Τα μνημόνια δεν είναι αεροπλάνα που μας ανεβάζουν, είναι αλεξίπτωτα για να μειωθεί η ένταση της πτώσης», ενώ ανέφερε την εκτίμησή του ότι 2014 θα είναι μια καλή χρονιά και υπογράμμισε ότι τα κονδύλια που δόθηκαν στις τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση ήταν για κάλυψη κεφαλαιακής επάρκειας και όχι για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. «Αυτό θα επιτευχθεί όταν έχουμε σταθερότητα στην οικονομία και θα μπορούμε να βγούμε στη διεθνή διατραπεζική αγορά», πρόσθεσε.
Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως το κτύπημα της ανεργίας μπορεί να γίνει με ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και αυτή την πολιτική σχεδιάζει με τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ενώ με έμφαση σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν περικοπές φαρμάκων ούτε κατάργηση από τη λίστα χωρίς αντίστοιχη αντικατάσταση με γενόσημο» και ότι «τα 25 ευρώ κατά την εισαγωγή στα νοσοκομεία αποφασίστηκαν για να καλύψουμε την περίθαλψη των φτωχών που δεν έχουν να πληρώσουν διότι δεν έχουμε άλλη πηγή χρηματοδότησης».
Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πρέπει να παρουσιάσουμε στην ΕΕ ένα σχέδιο ελάχιστης ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης όλου του πληθυσμού χωρίς ασφαλιστικά ή άλλα κριτήρια και δήλωσε: «Κανένας δεν αποκλείεται από νοσοκομειακή περίθαλψη ούτε και οι παράνομοι μετανάστες. Δεν υπάρχει νοσοκομείο που αρνείται παροχή περίθαλψης. Για όσους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, γίνεται εκ των υστέρων καταλογισμός κόστους και ζητείται η ιδιωτική πληρωμή του. Αν ανήκει σε κατηγορία χαμηλού εισοδηματικού κριτηρίου, κάτω των 6.000 ευρώ τον χρόνο, μπορεί να γίνει και διαγραφή τού χρέους».
Ο ίδιος ανέφερε ότι μπορεί να συζητηθεί η αναδρομική επιστροφή νοσηλίων και εξόδων σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ όταν καταβάλουν αναδρομικά τις καθυστερούμενες εισφορές τους. Επίσης ανέφερε ότι οι συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων ήταν απαραίτητη γιατί πολλές ήταν περιττές και είχαν μεγάλο κόστος και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κρεβατιών στα νοσοκομεία το οποίο φτάνει στο 35%.
Σε παρατήρηση μέλους για τη μη επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν για χιλιάδες ασφαλισμένους των εταιρειών «Ασπίς» και «Commercial Value», ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την προστασία τους και ανέλαβε τη δέσμευση να ασχοληθεί προσωπικά με το θέμα.