Λήξαν θεωρείται για τον πρωθυπουργό το θέμα της επιλογής του προσώπου που θα προτείνει το κυβερνών κόμμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Οι τελευταίες πληροφορίες μας από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στο άτομο που θα κληθεί να αναλάβει καθήκοντα ανώτατου πολιτειακού άρχοντα για την επόμενη πενταετία, πως έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί του και έχει αποδεχθεί την τιμητική πρόταση.
Το μόνο που απομένει τώρα είναι η επίσημη ανακοίνωσή του, η οποία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του προέδρου της κυβέρνησης με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Θυμίζουμε ότι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα δει κατά σειρά τον Αλέξη Τσίπρα (στις 12:00), την Φώφη Γεννηματά (στις 13:00), τον Κυριάκο Βελόπουλο (στις 17:00) και τον Γιάνη Βαρουφάκη (στις 18:00) ενώ το ραντεβού με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρη Κουτσούμπα μετατέθηκε για τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας καθώς το τριήμερο θα βρίσκεται στο Λονδίνο στο πλαίσιο πολιτικών υποχρεώσεων.
Μόλις γίνει και το ραντεβού με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κ.Κ.Ε. τότε θα αναζητηθεί η κατάλληλη ημέρα προκειμένου να ανακοινωθεί το όνομα του υποψήφιου που θα αντικαταστήσει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ηρώδου Αττικού. «Θα ανακοινωθεί μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος» όπως δηλώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν μέχρι και αυτή τη στιγμή την επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Ένας απ’ αυτούς πάντως είναι κατά δήλωσή του και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστας Τασούλας.
Σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, όπου πέρασε από τα γραφεία τους για να τους ευχηθεί «χρόνια πολλά» για το νέο έτος, είπε περιπαικτικά πως «ξέρω ποιος ή ποια θα είναι, αλλά το ενδιαφέρον που θα έπρεπε να με ρωτήσετε είναι από πού το ξέρω, γιατί… μπορεί να έχω ρωτήσει μέντιουμ».
Τους ενημέρωσε επίσης πως η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού του κράτους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, το πολύ δηλαδή σε ένα μήνα από σήμερα, και πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει την απαραίτητη προεργασία σε εναρμόνιση με τις πρόσφατες αλλαγές που επήλθαν στο Σύνταγμα όσον αφορά τους γύρους που απαιτούνται μέχρι να εκλεγεί νέος Π.τ.Δ. σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.
Θυμίζουμε ότι με την Αναθεώρηση του Συντάγματος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200 ψήφους δηλαδή).
Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες όπου και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.
Εάν και πάλι δεν επιτευχθεί η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 ψήφους). Μέχρι εδώ η διαδικασία είναι ίδια με όσα ίσχυαν και πριν την αναθεώρηση.
Η διαφορά είναι πως αντί τώρα να προκηρύσσονται εθνικές εκλογές, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται για τέταρτη φορά, ύστερα από πέντε ημέρες πάλι, και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφους).
Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία (απλώς δηλαδή, όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους).
Σύμφωνα πάντα με τη νέα παράγραφο του άρθρου 32 του υπέρτατου νόμου, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη – πρώτη ψηφοφορία.