Πρόκειται για μία υπόθεση γνωστή εδώ και πολλά χρόνια απαντά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ατασθαλίες εκατομμυρίων, από το 1996 εώς το 2004, διάστημα στο οποίο διετέλεσε καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας αλλά και αντιπρύτανης.
Μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι πρόκειται για μία υπόθεση γνωστή εδώ και πολλά χρόνια τονίζοντας ότι δεν θέλει να σχολιάσει κάτι περαιτέρω πέρα από το ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει γνωμοδοτήσει για την υπόθεση αυτή και το μόνο για το οποίο υπάρχει πρόβλημα είναι η ασφάλιση των εργαζομένων. Και αυτό όχι γιατί ”φαγώθηκαν” χρήματα, αλλά γιατί ο τότε νόμος δεν δικαιολογούσε δαπάνες για αυτόν τον σκοπό».
Σύμφωνα με την εφημερίδα των Χανιών το ζήτημα έχει οδηγηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν διαπίστωσε καμία παράβαση, αλλά για την υπόθεση της ασφάλισης εργαζομένων, με βάσει των τότε ισχύοντα νόμο, δεν ήταν νομότυπη η χρήση κονδυλίων από τον Ειδικό Λογαριασμό για αυτόν τον σκοπό. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει πως στη διάρκεια των διαχειριστικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι επιθεωρητές ανέφεραν ότι «ουδέν έλλειμμα εντοπίσθηκε, ατασθαλίες δεν υπήρξαν, όλες οι δαπάνες ήσαν νόμιμες. Η αντιδικία δεν έγκειται στη νομιμότητα των αποφάσεων και της οικονομικής διαχείρισης (τιμολόγια, παραστατικά κ.λπ.), αλλά στη σκοπιμότητα των δαπανών».
Η Κυριακάτικη Δημοκρατία χθες ανέφερε μεταξύ άλλων πως η πρώτη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κ. Σταθάκης αφορά την έγκριση που έδωσε μαζί με τους κ. Νικολάου και Σαββάκη, ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων (ΕΛΚΕ), για να καταβληθούν 9.000.000 δρχ για «υπερωριακή απασχόληση» στον γενικό διευθυντή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, καταβολή η οποία «έγινε παράνομα, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία», όπως αναφέρει το βούλευμα και με δεδομένο ότι «οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις εξήντα μηνιαίως».
Η δεύτερη κατηγορία, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά στην καταβολή με την ίδια ιδιότητα σε υπαλλήλους το ποσό των 444.129,60 ευρώ ως επιμίσθια, αμοιβές και επιδόματα θέσης, καθώς όπως αναφέρεται και οι καταβολές αυτές «έγιναν παράνομα, αφού δεν συνδέονται με συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕ, αλλά καλύπτουν δαπάνες του Πανεπιστημίου Κρήτης».
Τέλος η Κυριακάτικη Δημοκρατία αναφέρει πως η τρίτη κατηγορία αφορά στην εμπλοκή του κ. Σταθάκη με την καταβολή από τον ΕΛΚΕ, από το 1998 έως το 2001, στην ιδιωτική εταιρία Εθνική Ασφαλιστική 150.000.000 δρχ ως ασφάλιστρα ομαδικού συμβολαίου ασφάλισης όλων των υπαλλήλων του Ιδρύματος, «παρανόμως, αφού οι καταβολές δεν συνδέονται με συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΛΚΕ, ενώ οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο».