Την αντίθεση του ΚΚΕ σε οποιαδήποτε διαθεσιμότητα, εξέφρασε ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνάντησή του με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, τονίζοντας ότι αντί για διαθεσιμότητες και απολύσεις, πρέπει, το αντίθετο, να προσληφθεί διδακτικό προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις και σε αυτό είναι τεράστιες.
Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι δεν χρηματοδοτούνται ούτε οι συμβασιούχοι, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόλυσή τους και πρόσθεσε ότι η λειψή κρατική χρηματοδότηση, που έχει φθάσει στα κατώτατα όριά της, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των πανεπιστημίων.
«Ανοίγει, δηλαδή, ουσιαστικά και με βάση τον νέο νόμο, ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ και το περιεχόμενο των σπουδών εντάσσεται στη λογική του ανοίγματος των θυρών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε επίσης ότι το ΚΚΕ, πέραν της αντίθεσής του στον νόμο, θεωρεί πως πρέπει να δυναμώσει η πάλη καθηγητών, διοικητικού προσωπικού και εργαζομένων, μαζί με τους φοιτητές και με όλη την ελληνική κοινωνία, γιατί ειδικά η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει και μεγάλη κοινωνική διάσταση, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όπου η κάθε οικογένεια υποφέρει και αγωνιά για το παιδί της που σπουδάζει σε διάφορα ΑΕΙ.
«Υπάρχουν προβλήματα σίτισης και στέγασης, υπάρχουν διάφορα προβλήματα, όλοι πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας, οικοδομώντας ταυτόχρονα ένα αρραγές μέτωπο Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και σε όλες τις πολιτικές που δημιουργούν αυτή την ασφυκτική κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια», είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε ότι τα ΑΕΙ έχουν περιέλθει σε δυσχερέστατη θέση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα σημαντικό αριθμό διοικητικών τους υπαλλήλων, σε αντίθεση με την εισήγηση των πανεπιστημίων να μην υπάρξουν διαθεσιμότητες, καθώς δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αντ’ αυτού υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα, τα οποία υποβάλλαμε στο υπουργείο μετά τη λεγόμενη αξιολόγηση, όπως ακριβώς μας ζητήθηκε.
«Είναι περίεργο καθώς είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία ενώ οφείλει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να παρέχει μέσα και πόρους στα πανεπιστήμια προκειμένου να λειτουργούν, αφαιρεί πόρους και προσωπικό από τα πανεπιστήμια, υπονομεύοντας ουσιαστικά τη λειτουργία τους», είπε ο κ. Μυλόπουλος.
Και πρόσθεσε ότι «ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο θα υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς επίσης και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, αίτηση αναστολής, δηλαδή, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται να εκδοθεί, προκειμένου να ανακόψουμε το ρεύμα της διαθεσιμότητας που κινδυνεύει κυριολεκτικά να διαλύσει τα πανεπιστήμια».
«Εξηγήσαμε στον γγ του ΚΚΕ ότι τα πανεπιστήμιά μας, μετά την αφαίμαξη του προσωπικού δεν θα είναι αυτό που ήταν, τονίζοντας ότι το θέμα τού να παρθεί πίσω το μέτρο της διαθεσιμότητας, δεν είναι συντεχνιακό αίτημα, αλλά αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, που σε εποχή μεγάλης κρίσης έχει απαίτηση να διατηρηθεί η ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, που ουσιαστικά σημαίνει ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας», κατέληξε ο κ. Μυλόπουλος.