Λίγες εβδομάδες αφού είχε αναλάβει καθήκοντα Φρούραρχου της Βουλής των Ελλήνων, ο αστυνομικός διευθυντής Φώτης Ντουίτσης, μέσα Σεπτεμβρίου του 2019, οι άνδρες που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια του μεγάρου, έσπευσαν να τον ενημερώσουν ότι πάνω από το κτίριο πετάει ένα drone.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και τέθηκαν σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Τελικά διαπιστώθηκε ότι… δράστης ήταν ένας Κινέζος τουρίστας που είχε απογειώσει το μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκειμένου να βγάλει πανοραμικά πλάνα της πλατείας Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται στην περιοχή.
Το εν λόγω περιστατικό δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ επισήμως ωστόσο είναι ενδεικτικό της επαγρύπνησης που υπάρχει προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε τέτοιας μορφής επίθεση τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και σε άλλους πιθανούς στόχους όπως είναι το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο διεθνής αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος, πρεσβείες, προξενεία και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δώσει την απαιτούμενη έγκριση προκειμένου η Ελληνική Αστυνομία να προμηθευτεί υπερσύγχρονα συστήματα anti drone ώστε να προλάβει οποιοδήποτε χτύπημα θα μπορούσε να πλήξει ευαίσθητους στόχους στη χώρα μας από αέρος μέσω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Πρόκειται όπως μας λένε για μικρά και ευέλικτα συστήματα τόσο παθητικά όσο και ενεργητικά, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα ή να δημιουργούν μια ομπρέλα προστασίας 360 μοιρών πάνω από τους πιθανούς στόχους ή να καταρρίπτουν το ύποπτο drone.
Απόρρητος παραμένει τόσο ο αριθμός των συστημάτων που θα προμηθευτεί το κράτος για τη δημόσια ασφάλεια και προστασία όσο και το κόστος τους, το οποίο φημολογείται ότι ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αναλυτές ραδιοσυχνοτήτων, ακουστικοί και οπτικοί αισθητήρες, ραντάρ και βέβαια τα μηχανήματα κατάρριψης.
Να σημειωθεί ότι η τρομοκρατική επίθεση σε κυβερνητικά κτίρια με drones είναι ένα από τα συνηθισμένα σενάρια που εξετάζουν οι ιθύνοντες στην Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια καθώς πρόκειται για μικρά ελικοπτεράκια που μπορούν να πλοηγηθούν από απόσταση και να μεταφέρουν εύκολα εκρηκτική ύλη βάρους έως και πέντε κιλών σχεδόν οπουδήποτε. Εξελιγμένα drones πάντως διαθέτει τόσο η ΕΛ.ΑΣ. όσο και ο στρατός μας στο πλαίσιο της κάλυψης των επιχειρησιακών αναγκών.