Μνήμες της μεγάλης απεργίας της ΛΑΡΚΟ, το 1977, ζωντάνεψαν και πάλι στην παραλία της Λάρυμνας σήμερα το μεσημέρι. Ακριβώς απέναντι από τη μεγάλη τσιμινιέρα του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ μέσα σε ένα μαύρο φόντο καταβλήθηκε προσπάθεια να συνδεθεί η μεγάλη απεργία των 109 ημερών του 1977 με τις σημερινές συνθήκες. Δεν ήταν μόνο ο Θωμάς Μπακαλάκος που ανέλαβε να υπενθυμίσει τους στίχους από το τραγούδι του «Λάρυμνα», ήταν και οι συνδικαλιστές εκείνης της εποχής που ανέβηκαν στο βήμα θέλοντας να ζωντανέψουν εικόνες εκείνης της περιόδου.
Πρόκειται για συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΚΚΕ θέλοντας να εκφράσει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ παρόντος του γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Δηλώνουμε “παρών”, όπως πάντα, στον αγώνα ζωής για τη ΛΑΡΚΟ» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας περιγράφοντας τα βήματα και την πορεία της ΛΑΡΚΟ από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.
Μάλιστα χαρακτήρισε αυτή την πορεία «φαύλο κύκλο» και παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση και τις «δυνάμεις της αντιπολίτευσης» ότι «προτιμούν ξανά αυτόν τον ίδιο φαύλο κύκλο, τα ίδια μοντέλα: Είτε ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ είτε συρρίκνωση της ΛΑΡΚΟ με απολύσεις, με μειωμένα μεροκάματα, με μειωμένους μισθούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με τον εργάτη γονατισμένο».
Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως το ΚΚΕ σε αντίθεση με άλλα κόμματα έχει ολοκληρωμένη πρόταση καλώντας τους εργαζόμενους «να μη δεχτούν κανένα από αυτά τα μοντέλα που προτείνει η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες πολιτικές δυνάμεις», επαναλαμβάνοντας την πρόταση για καθετοποίηση της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ με δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα που θα έχει σαν βάση και κορμό τη ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτές οι δυνατότητες «δεν μπορούν να υλοποιηθούν ακριβώς γιατί αντιστρατεύονται τις πολιτικές της ΕΕ, την ένταξή μας δηλαδή στην ΕΕ, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που βέβαια οδηγεί σε ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων».
Ο ίδιος κατέθεσε την πρόταση του ΚΚΕ και ζήτησε από τους εργαζόμενους να συμπαραταχθούν «για να οδηγηθούμε στη λαϊκή εξουσία» και έκανε λόγο για «κοινωνικοποιημένα μονοπώλια» γιατί, όπως είπε, μόνο έτσι μπορεί να γίνει «ο ενιαίος φορέας του ορυκτού πλούτου, ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία σε όφελος της λαϊκής ευημερίας, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων».