«Το χρέος χρειάζεται συμφωνία, μια νέα συμφωνία με τους εταίρους» τονίζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, απορρίπτοντας τις σκέψεις για μονομερή διαγραφή.

Η νέα συμφωνία με τους εταίρους «θα περιλαμβάνει τις τρεις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πάγιες: Διαγραφή μέρους του χρέους, προκειμένου να είναι βιώσιμο, αναστολή πληρωμής τόκων έως ότου η οικονομία επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τρίτον, έξοδος της οικονομίας από την κρίση με κάποιας μορφής αναπτυξιακούς πόρους» σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μονομερούς διαγραφής μερίδας του χρέους από μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης απαντά: «Δεν νομίζω ότι μονομερώς θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Θέλει συμφωνία στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Σχετικά με την κατάργηση του μνημονίου, ο κ. Σταθάκης σημειώνει: «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: Η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς του μνημονίου και θα αναζητήσει έναν τρόπο ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν τίθεται κάποιο άλλο θέμα προς συζήτηση στην περίπτωση αυτή».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «επικοινωνιακά παρά για αυστηρά οικονομικά δεδομένα»…

«Όλοι γνωρίζουμε -λέει -ότι «δεν μπορεί να επιτευχθεί πλεόνασμα και μάλιστα διαρκείας για τα επόμενα 6-7 χρόνια υπό συνθήκες ύφεσης και κατάρρευσης της οικονομίας και ταυτόχρονα να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη το 2014».

Εκτιμά ότι «Θα υπάρξει ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό από το 2014 έως το 2020» και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει δύο πράγματα: Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να γίνει βιώσιμο και αυτό θα μειώσει αυτόματα τους τόκους στο μισό ή και λιγότερο και αναστολή πληρωμής αυτών των τόκων για όσο διάστημα η οικονομία είναι σε βαθιά ύφεση».