Υπέρ της προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων που άπτονται των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας τάσσεται ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9 επεσήμανε επί λέξει πως «είναι ανάμεσα στους πιθανούς τρόπους επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία η Χάγη και αυτό το είχαν αποδεχθεί όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Αυτός όμως έχεις ως προϋπόθεση ότι στη Χάγη θα φτάσουν μόνο τα θέματα των οικονομικών ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, δεν θα τεθούν θέματα κυριαρχίας που δυστυχώς θέτει συστηματικά η Τουρκία και είναι πολύ δύσκολο να συνταχθεί το σχετικό συμφωνητικό, συνυποσχετικό, που θα στέλνει αυτά τα θέματα στη Χάγη».
Σημείωσε επίσης ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία μέσω διερευνητικών επαφών των δύο πλευρών ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης.
«Οι διερευνητικές επαφές διήρκησαν μέχρι το 2016. Εκεί διακόπηκαν, διότι υπήρξε πάλι μια έξαρση τότε της παραβατικότητας της Τουρκίας. Μετά το 2016 δεν σημειώθηκε πρόοδος, μολονότι εμείς θέλαμε να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος για τον απλό λόγο ότι δεν έδειξε διάθεση η άλλη πλευρά» τόνισε.
Ερωτηθείς τέλος εάν μεταλλάχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι από το καλοκαίρι του 2016 και μετά βλέπουμε έναν άλλο πρόσωπο από τον ηγέτη της γείτονος.
«Από το πραξικόπημα και μετά είδαμε έναν άλλον Ερντογάν, γι’ αυτό έλεγα ότι μέχρι το 2016 φαινόταν ότι υπάρχει μια πρόοδος. Πρέπει κι εμείς να είμαστε σαφείς στο μήνυμα που θα στέλνουμε» υπογράμμισε, ενώ κατηγόρησε και την ελληνική κυβέρνηση για αντιφατικότητα μηνυμάτων με τελευταίο περιστατικό κατά τον ίδιο, τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
«Υπενθυμίζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών βγαίνοντας από το συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι ζήτησε να υπάρξει πίεση μέσω κυρώσεων σε περίπτωση που υπάρχουν κινήσεις από την Τουρκία σε σχέση με την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που ήρθε να ενημερώσει τη Βουλή, είπε ότι είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να μη ζητηθούν τώρα κυρώσεις και είπε το ακόμα πιο απίθανο, ότι δεν ζητάμε τώρα γιατί δεν έχουμε κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας και δεν έχουν γίνει ακόμα έρευνες στην ΑΟΖ μας. Σαν να τους λέει, ελάτε και εμείς θα ζητήσουμε να σας επιβληθούν κυρώσεις» τόνισε.