Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, λέγοντας πως η κυβέρνηση ποτέ δεν υπαναχώρησε από την κατά προτεραιότητα μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Το υπουργείο υλοποιεί τη δράση «Ένταξη Προσφυγοπαίδων ηλικίας έως 15 ετών, στο εκπαιδευτικό σύστημα, προϋπολογισμού 17,9 εκατ. ευρώ» είπε η υφυπουργός όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι το υπουργείο στηρίζει τις δομές υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων, με εκπαιδευτικό προσωπικό. Είπε δε, ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών για τις ΔΥΕΠ και τις τάξεις υποδοχής, στο τρίμηνο, είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι και έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για το σύνολο του έτους και ήδη προγραμματίζονται προσλήψεις ιδίως για τις νέες τάξεις υποδοχής.
Ενδεικτικά στο τρίμηνο έχουν γίνει 1140 προσλήψεις, ενώ πέρυσι, για το σύνολο της χρονιάς οι προσλήψεις ανήλθαν σε 1600. Επίσης ολοκληρώθηκαν 30 προκατασκευασμένες μονάδες προσχολικής ηλικίας εντός των δομών φιλοξενίας, και περισσότερες θα εγκατασταθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Εξάλλου, στη διαδικασία προκήρυξης είναι η προμήθεια αναλώσιμων ειδών για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ, για τη σχολική χρονιά 2019-2020. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν προσληφθεί ψυχολόγοι Καθώς δεν είχε προβλεφθεί κονδύλι για τη μετακίνηση παιδιών μαθητών προσφύγων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεισφέρει στο σκέλος της μετακίνησης ενώ συνδράμουν και οι Περιφέρειες που αναλαμβάνουν την μετακίνηση από τα Κέντρα Φιλοξενίας στις σχολικές μονάδες.
Η υφυπουργός Παιδείας επισήμανε ότι με το νόμο 4636/2019, εισάγεται ενιαίο και σαφές πλαίσιο, με αντικείμενο τη ρύθμιση της προστασίας των ατόμων που υπάγονται στο καθεστώς των προσφύγων, ή δικαιούνται επικουρικής προστασίας, και με τον νόμο αυτό διασφαλίζεται η απρόσκοπτη και επί ίσοις όροις πρόσβαση προσφυγοπαίδων στο εκπαιδευτικό σύστημα, η οποία ρητά αναφέρεται και ως υποχρεωτική. Επίσης, ειδικές διευκολύνσεις παρέχονται για την εγγραφή τους με ελλιπή δικαιολογητικά, ενώ προβλέπεται και η διοργάνωση παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων στο πλαίσιο της άτυπης εκπαίδευσης των Κέντρων Φιλοξενίας.
«Η ρητορική ξενοφοβίας που εκπέμπει η κυβέρνηση και οι βουλευτές της, η πολιτική των κλειστών κέντρων, η ρητορική Σαμαρά και άλλων, περί “λαθροεισβολέων”, η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού που τροφοδοτεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, δεν τιμούν την παράδοση φιλοξενίας και τη μνήμη της προσφυγιάς του ελληνικού λαού», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Νίκος Φίλης. Είχε μάλιστα προειδοποιήσει την κυβέρνηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αφήσει την κυβέρνηση να ξηλώσει με πράξεις ή παραλείψεις της, αυτή την κουλτούρα αλληλεγγύης, διότι «οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αυξάνονται και λόγω της απουσίας του υπουργείου Παιδείας, να παρέμβει εκεί που αναφύονται προβλήματα, καθώς οι γονείς φοβούνται πως θα επιβαρυνθεί η εκπαίδευση των παιδιών τους, επηρεασμένοι από διάφορες φήμες που σα δηλητήριο χύνονται στις συνειδήσεις των πολιτών».
Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει στις ΔΥΕΠ και στα σχολεία 12.867 μαθητές
Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τραγική την αδυναμία του υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί στη διεθνή υποχρέωση της χώρας να παράσχει εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα. «Οι αριθμοί βοούν», είπε και επισήμανε ότι πέρυσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει στις ειδικές Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και στα σχολεία, 12.867 μαθητές. Φέτος όμως, όπως είπε, παρατηρούνται τραγικές καθυστερήσεις που οφείλονται στην διοικητική ανικανότητα του υπουργείου και δεν απέκλεισε να οφείλονται και σε πολιτική σκοπιμότητα.
Ο βουλευτής ζήτησε από την υφυπουργό Παιδείας να ενημερώσει τη Βουλή, πόσοι πρόσφυγες, μαθητές και μαθήτριες φοιτούν σήμερα στις ΔΥΕΠ και στα σχολεία. Την κάλεσε επίσης να απαντήσει, γιατί καταργήθηκαν οι ΔΥΕΠ στα νησιά που συνωστίζονται καθημερινά χιλιάδες προσφυγόπουλα. Ο κ. Φίλης επικαλέστηκε στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία, στη Σάμο υπάρχουν 1600 πρόσφυγες σχολικής ηλικίας και κανένα από αυτά τα παιδιά δεν πηγαίνει σχολείο. Στη Λέσβο, στο Καρά Τεπέ, πηγαίνουν στο πρωινό σχολείο 45 παιδιά, σε σύνολο 400 και στη Μόρια βρίσκονται 4755 παιδιά εκ των οποίων 1200 νήπια που δεν πηγαίνουν σχολείο. Την ίδια ώρα, ελλείψει ΑΜΚΑ, παιδιά μένουν ανεμβολίαστα και εξ αυτού του λόγου δεν μπορούν να πάνε σχολείο.
Παράλληλα επισήμανε ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία, η ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα, πρέπει να γίνεται μέσα σε 3 μήνες από την ημερομηνία ταυτοποίησης του ανηλίκου.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση μάς έφερε την εικόνα της Μόριας»
«Δεν είχα σκοπό να μετατρέψω αυτήν την κουβέντα σε αντιπαράθεση, όμως με αναγκάζετε, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση μάς έφερε την εικόνα της Μόριας, μας έφερε την εικόνα της Ειδομένης», απάντησε η υφυπουργός Παιδείας και υπογράμμισε: «Η αντίδραση στον κόσμο προέρχεται από την πλημμέλεια, από την εγκληματική αμέλεια – θα σας έλεγα – της προηγούμενης κυβέρνησης να χειριστεί το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και έτσι δημιουργήθηκαν αυτήν τη στιγμή πολλές αντιστάσεις στον ελληνικό λαό, τις οποίες προσπαθούμε όχι μόνο να κάμψουμε, αλλά να εξηγήσουμε το ζήτημα, να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και εν τέλει να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς με τις αυτονόητες υποχρεώσεις μας ως ευρωπαϊκό κράτος και κράτος δικαίου, σύμφωνα με τις συμβάσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως διέπουν τη λειτουργία συγκεκριμένα της εκπαίδευσης των παιδιών».
«Σ΄ αυτήν την κυβέρνηση δεν θα βρείτε ακραίες φωνές, όμως θα δείτε ανθρώπους οι οποίοι θα εξηγήσουν το πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουν δραστικά, όπως αντιμετωπίζουμε αυτήν την στιγμή και το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών μέσα από τον εθνικό συντονισμό που έχουμε πλέον όλα τα υπουργεία για το ζήτημα αυτό», είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε ότι πέρυσι φοιτούσαν 12.500 παιδιά και φέτος ήδη φοιτούν 8.000 παιδιά, «και θα αυξηθούν, καθώς αυξάνονται οι μονάδες στις οποίες τα παιδιά πηγαίνουν και φοιτούν. Αυτό έχει να κάνει με τη συνέργεια και της τοπικής κοινωνίας και των Περιφερειών, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις».
Η υφυπουργός απάντησε και για την φοίτηση των προσφυγόπαιδων στα νησιά. «Μου μιλάτε για τα νησιά. Ξέρετε πότε ξεκίνησαν τα παιδιά πέρσι στη Σάμο; Τον Φεβρουάριο. Τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν σχολείο τον Φεβρουάριο! Από τη Μόρια πήγαν τα παιδιά στο σχολείο; Πήγαν;», σχολίασε η υφυπουργός.