Κάλεσμα στα κόμματα και στους ομογενείς να αγκαλιάσουν το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στη συζήτηση που πραγματοποιείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καθώς «είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε στην καθιέρωση των διευκολύνσεων που προβλέπονται και από το Σύνταγμα, αλλά απαιτούν εφαρμοστικό νόμο ψηφισμένο από τα 2/3 της Βουλής» όπως είπε.
Παράλληλα επεσήμανε ότι όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, τόσο περισσότερο θα αυξηθεί η πίεση μέσα στην ελληνική κοινωνία να αρθούν οι διακρίσεις και οι περιορισμοί που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών. Το «όλα ή τίποτα» δεν έχει νόημα, τόνισε χαρακτηριστικά.
Πεποίθηση του υπουργού Εσωτερικών είναι ότι με την εφαρμογή του νόμου, κόμματα που σήμερα εκφράζουν επιφυλάξεις θα τις άρουν, καθώς θα διαπιστώσουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα περίεργο. Ο κ. Θεοδωρικάκος εκτίμησε ακόμα ότι οι τάσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού δεν διαφέρουν από τις τάσεις που υπάρχου στο εσωτερικό της χώρας. Διευκρίνισε επίσης ότι ο νόμος θα ισχύσει και για τις ευρωεκλογές, αφού θα ψηφίζουν και οι Έλληνες που βρίσκονται εκτός Ευρώπης.
«Στις ευρωεκλογές θέλουμε να ψηφίζουν και οι Έλληνες που κατοικούν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή με δυο λόγια, ο Έλληνας που κατοικεί στην Αίγυπτο ή στις ΗΠΑ ή στον Καναδά, θα πρέπει να μπορεί να ψηφίζει για τον ευρωβουλευτή της Ελλάδος. Και γι’ αυτό δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπισθεί από το να έχουμε αυτή τη ρύθμιση που έχουμε στο νομοσχέδιο» ήταν τα λόγια του.
Την Τετάρτη στη Βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση στις επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο του, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου η Ολομέλεια θα σφραγίσει τη ψήφιση του.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχει ταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση να ξεκαθαρίζουν ότι το υπερψηφίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια -ωστόσο έχει αποσαφηνίσει ότι είναι πιο κοντά στην υπερψήφιση του μετά τις θετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών- ενώ το ΜέΡΑ25 δηλώνει ότι είναι θετικό μόνο για ορισμένα άρθρα του.
Στη σημερινή συνεδρίαση είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι ελληνικών κοινοτήτων, ομοσπονδιών και οργανώσεων των Ελλήνων του εξωτερικού που δεν είχαν προλάβει, λόγω αποστάσεων να έρθουν στην Επιτροπή την προηγούμενη Παρασκευή.
Όλοι ανεξαιρέτως πάντως, οι εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας ήταν σε πλήρη ευθυγράμμιση, τονίζοντας την ανάγκη καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου και την απάλειψη των κριτηρίων για την 35ετή απουσία στο εξωτερικό και τα δύο χρόνια παρουσίας τους στην Ελλάδα καθώς, όπως υποστήριξαν, οι προϋποθέσεις αυτές αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η δική μας θέση ήταν και είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Όμως αυτό δεν έχει την έγκριση 200 βουλευτών, και σε αυτή τη φάση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καθιερωθεί», τόνισε σε διευκρινιστική παρέμβαση του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.