Στρατηγική τριών σημείων προκειμένου η Ελλάδα να απεμπλακεί από τα μνημόνια το 2014 αναμένεται να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διαπραγμάτευση για το χρέος που, όπως όλα δείχνουν, θα κλιμακωθεί από τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Real News», ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα, ριζική ρύθμιση του χρέους και έξοδο στις αγορές το 2014. Η πολιτική διαπραγμάτευση θα έχει στόχο την αποφυγή ενός τρίτου μνημονίου που θα φέρει νέα μέτρα.
«Θέλω να απεμπλακούμε από τα μνημόνια, να τελειώνουμε με την τρόικα και η χώρα να προχωρήσει στην επόμενη μέρα» φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ο Α. Σαμαράς.
Η κυβέρνηση ζητεί μια λύση που θα βρίσκεται πιο κοντά σε ένα «κούρεμα» καθώς κάτι τέτοιο θα έκανε πιο ξεκάθαρο το τοπίο και δεν θα παρέτεινε την κοινωνική αβεβαιότητα και ομηρία. Το Βερολίνο προτείνει ένα νέο δάνειο το 2014, έστω μικρό και μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, μείωσης των επιτοκίων κ.λπ. Ωστόσο, το ΔΝΤ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση και πιέζει το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για γενναίο «κούρεμα» και απειλεί ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πακέτο βοήθειας αν η λύση είναι και πάλι προσωρινή και δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσει τέσσερα «όπλα» στην πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος από τον Οκτώβριο.
Καταρχήν, καθώς η παροχή ενός δανείου στην Ελλάδα το 2014 στην ουσία θα αφορά την κάλυψη ενός δημοσιονομικού κενού που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των δόσεων του τελευταίου δανείου, γίνεται προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα ότι δεν το χρειαζόμαστε. Επίσης, προαπαιτούμενο για κάθε διαπραγμάτευση είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα.
Τρίτον, ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα, ενώ η δήλωση Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μοναδική δημοσιονομική συνταγή και η στήριξη στον Α. Σαμαρά και στην κυβέρνηση, εκτιμάται ότι μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ελληνικό χρέος.