Η έξαρση της προκλητικότητας εκ μέρους της Τουρκίας δεν επιτρέπει τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και σημείωσε πως οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας δημιουργούν αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Βλέπουμε μια έξαρση το τελευταίο διάστημα της τουρκικής προκλητικότητας, με κορύφωση το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης, στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών, ένα Μνημόνιο που δεν στηρίζεται σε κανένα νομικό υπόβαθρο, αλλά, την ίδια στιγμή, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις χώρες της περιοχής για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Είναι κάτι που δεν προβληματίζει απλά την Ελλάδα και την Κύπρο, προβληματίζει την Αίγυπτο, προβληματίζει όλα τα κράτη της περιοχής», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης προς τιμήν του, που πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).
Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Χριστουλίδης είπε πως «ευελπιστούμε ότι στην αυριανή συνάντηση θα προκύψουν κάποια δεδομένα τα οποία θα οδηγήσουν στον τερματισμό όλων αυτών των παράνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας που δημιουργούν μια αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο».
Όσο για το μήνυμα της κυβέρνησης της Κύπρου προς την Τουρκία, τόνισε ότι είναι το εξής: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη Συνάντηση του Βερολίνου, λέγοντας πως «είναι σημαντικό το ότι υπήρξαν αποτελέσματα στη συνάντηση του Βερολίνου» και σημείωσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι και αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η σύγκληση μιας άτυπης Διάσκεψης στη μορφή του Κραν Μοντανά, έτσι ώστε να αποφασιστεί επίσημα η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Ουσιαστικές συνομιλίες που για να μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον. Άρα, είναι ένα θέμα, θεωρώ, που θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η προκλητικότητα της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες βάζει εμπόδια στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Ένας διάλογος για να μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και να μην έχουμε συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών, θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον. Και ένα κατάλληλο περιβάλλον δεν επιτρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση αυτή τη συμπεριφορά από πλευράς της Τουρκίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με θέμα «Διαχρονικές σχέσεις Μακεδονίας-Κύπρου», στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων της ΕΜΣ.
Ο κ. Χριστουλίδης ανακηρύχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της ΕΜΣ και ο πρόεδρος της, Βασίλειος Πάππας, του απένειμε το μετάλλιο των 80 χρόνων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
«Υποδεχόμαστε απόψε στη Θεσσαλονίκη τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον διπλωμάτη, τον ιστορικό, τον πανεπιστημιακό δάσκαλο Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε ο κ. Πάππας και συνέχισε: «Στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία και τον αντίξοο, τον άπελπι και μοναχικό αγώνα της εδώ και 45 χρόνια για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την απομάκρυνση των ξένων κατοχικών στρατευμάτων και την επίτευξη μιας λύσης, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, μιας δίκαιης δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης που να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου».
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή και χαρά του να συμμετέχει στον εορτασμό των 80 χρόνων της ΕΜΣ και χαρακτήρισε «ιστορικούς» τους δεσμούς της Κύπρου με τη Μακεδονία, που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, πρόξενοι, εκπρόσωποι προξενικών και των τοπικών αρχών.